İki Yıldızlı Ötegezegen Şanslı mı Şanssız mı?
2011 yılında HD 7449 katalog adı ile bilinen bir yıldızın çevresinde Jüpiter benzeri bir ötegezegen bulundu, gökbilim dünyasında var olan isimlendirmeye göre adı hemen HD 7449b olarak verildi.
2011 yılında HD 7449 katalog adı ile bilinen bir yıldızın çevresinde Jüpiter benzeri bir ötegezegen bulundu, gökbilim dünyasında var olan isimlendirmeye göre adı hemen HD 7449b olarak verildi.
Mitolojiden verilen isimler, neden tanrıları bu sözcüklele anarlar ki, neden tanrıları arabalara bindirirler ki bir türlü anlamam. Neyse bizim konumuz ne din, ne de savaş, konumuz bilim.
Anlatacağım konu biraz ağır ama olsaı ölçüde basitleştirmeye çalışacağım. Gökbilimciler açık yıldız kümelerini çok severler, çünkü bu tür kümeler çalışıldığında gökbilimcilere bir çok yararlı bilgi sağlarlar. Diğer taraftan açık kümeleri çalışmanın bir avantajı da kümeye ait tüm yıldızlar bizden eşit uzaklıktadır.
Derken tabi ki taş atmadılar, uzay aracı attılar ama atılan her uzay aracı insanlığın yararına mıydı? Uzay yarışı bildiğiniz gibi 1957 yılında başlıyor, aslında kıran kırana sessiz bir savaş.
Uzayda başıboş dolaşan yazıktır çok yalnız ve kimsesiz bir gezegen hayal edebilir misiniz? Sanırım daha önce yazdım, bu tür gezegenler var ve onlara yetim veya öksüz gezegenler deniliyor.
Bu bir seyfert türü gökada, çok etkin olup da merkezi bölgesi çok parlak olan gökadalar bu türe giriyor. Gözlenen gökadaların %10'u bu türdendir.
Bu doğal olarak geçici adı, uzaklığı 103 GB, biliyorsunuz 1 GB ortalama Güneş-Dünya uzaklığı olup değeri 150 milyon km'dir. Bu iki değeri çarparsanız bildiğimiz birimden cismin uzaklığı 15.4 milyar km olduğunu çıkarırsınız.
Beyaz parlak bölgelerin en parlağının bulunduğu Occator krateri. Mavi bölgeler düşük, kırmızı bölgeler yüksek yerleri göstermektedir.
Bu yıldızı atarcaların ilk gözlendiği ana benzetiyorlar. Ne olduğu başta onun da anlaşılmamıştı, WTF yıldızı henüz açıklığa tam olarak çıkarılamadı.
Bu konuda daha önce dört yazı yazdım ama okulunda değerli, öğretici ve bilimsel bir etkinlik yapmak isteyen genç öğretmenler maalesef ilgilenmedi, kendileri bilir doğal olarak.
Gökyüzünün en güzel poz veren cisimlerinden biri de bu tür bulutsulardır. Bunların gezegenler ile ilgisi yoktur ama ilk gökbilimciler teleskopta bu cisimleri gördüklerinde bir disk gördüklerinden dolayı gezegen sanmışlardır.