Aslında bu gökadaya Heykeltıraş gökadası da derler. Başlıkta ise diğer bir adını kullanmayı tercih ettim. Nedeni de acıdım bu güzel gökadaya, neden derseniz, şu meşhur şarkı yüzünden; "gökyüzünde yalnız gezen yıldızlar".
Her konferansımda söylerim yıldızlar yalnız gezmezler diye ama şu fakir gökadaya bakın bir sürü yıldız içinde ne kadar da yalnız. Heykeltıraş takımyıldızında bulunan bu güzel sarmal gökada gökyüzünün en parlak gökadalarından biridir, parlaklığı 8 kadirdir. Bizden uzaklığı ise 11.4 milyon IY'dır.
Sürekli kuyrukluyıldız avcılığı yapan Caroline Herschel 23 Eylül 1783 yılında bu güzeli keşfetmiştir. Alman asıllı ama İngiltere göç etmiş meşhur William Herschel'in kızkardeşidir. İşin ilginç yanı Caroline bu gökadayı İngiltereden gözlemiştir. Neden ilginç diye düşünürseniz, dik açıklığı -25 derecedir, dolayısıyla en iyi güney yarımküreden görülür. Çok araştırdım acaba güneye inipte de orada mı gözledi diye, hayır ingiltereden gözlemiş. Ben Saklıkent'de bunu güç bela gözledim, Bakırlı tepenin üstünde TUG'dan aşağı yuvarlanırken çekebildim. Yani çok güneydeydi.
Heykeltıraş gökadası da kendi adı ile anılan ve yaklaşık 13 gökadadan oluşan bir grubun üyesi. Gökadamızın güney kutbuna yakın olduğu için bu grup o şekilde de isimlendirilir. Yıldız oluşumu çok yüksek bir gökadadır. O nedenle bu tür gökadalara gökbilimciler "yıldız yağmuru" adını verirler. Bizim gökadamıza en yakın yıldız yağmuru olan gökadadır. Gökadadan uzaya yayılan enerji sadece bu yeni yıldızların enerjilerinden kaynaklanmaz, merkezi bölgesi toz bulutları ile kaplı ve büyük olasılıkla merkezindeki kara delikten kaynaklanıyor olabilir. Fotoğrafta da görüldüğü gibi gökada bize kenarından poz verir. Sevgilerimle...