Yeni Ufuklar çok sevdiğiniz bu cüce gezegene yaklaşırken sürekli fotoğrafını çekti. Güneş uzay aracının arkasında olduğu için onun hep gündüz kısmını gördü doğal olarak.

Bu fotoğraflar çekilmeye gezegene 8 milyon km uzakta iken başlandı (7 Temmuz) ve 645 000 km uzakta iken bitti (13 Temmuz). Tarihleri neden verdim çünkü Pluto’nun bir günü 6.4 dünya gününe (6 gün 9 saat 36 dakika) eşit. 7-13 Temmuz tarihleri arasında çekilen bu fotoğrafları aynı büyüklüğe getirerek güzel bir kolaj yapmış Yeni Ufuklar bilimsel takımı, sizin de görmenizi istedim.

Aslında aynı türden bir kolaj da Charon uydusuna yapılmış ama o fotoğraf hoşuma gitmediği için buraya almadım. Charon’un da Pluto çevresinde dolanma dönemi 6.4 gün yani senkronize dönüyor. Eğer Pluto üzerine bir sandalye atıp oturursanız ve başınızın üzerinde Charon’u görüyorsanız gece-gündüz her an Charon gökyüzünün aynı noktasında duruyor olarak görürsünüz. Aynı durum Charon için de geçerli. Yani kahvenizi Charon üzerinde içiyorsanız ve Pluto sizin gökyüzünde görünüyorsa, her an Pluto orada durur.

Bizim Ay’ımızın senkronize dolanması biraz daha farklıdır. Eğer Ay üzerinde oturup dünyamızı görüyorsanız 28 gün boyunca her an dünyayı görürsünüz. Dünya’da oturuyorsanız her an göremezsiniz ama bu kez de Ay’ın bize her an aynı yüzünü gösterdiğini anlarsınız. Unutmayın bu uydular kendilerini çok güzel hissederler, analarına hep aynı yüzlerini gösterirler. Sevgilerimle…