Mitolojiden verilen isimler, neden tanrıları bu sözcüklele anarlar ki, neden tanrıları arabalara bindirirler ki bir türlü anlamam. Neyse bizim konumuz ne din, ne de savaş, konumuz bilim.

Güneşe yakın yer benzeri dört uyduyu çocuksuz kadınlara benzetirim, dev gezegenleri ise çok çocuklu olanlara. Birinci grupta Merkür ve Venüs'ün hiç uydusu yoktur. Dünyamızın ise kocaman bir uydusu var. Mars gezegeninin ise iki tane uydusu var. Son yapılan bir çalışmada Korku (Phobos) ile ilgili ilginç bir sonuç bulundu, bu minnacık uydular tekrar bilim dünyasının önüne kondu. Güneş sisteminde uydular genellikle yeteri kadar büyüktür, öyle ki yuvarlak küre şeklinde görünürler. Bu ikiz kardeşler ise şekilsiz asteroid benzeri uydulardır, çünkü boyutları küçüktür.

Her iki uyduyu da Amerikalı gökbilimci Asaph Hall 1877 yılında bulmuştur. Korku'nun boyutu 22.7 km'dir ve Mars'a uzaklığı 9 377 km'dir. Bizim Ay'ımızın boyutu 3 450 km ve dünyamıza uzaklığı ise 384 000 km'dir. Bu rakamları karşılaştırma yapmanız için veriyorum. Mars'a çok yakın olduğu için de yörüngede dolanma dönemi 0.319 gün yöresindedir, yani gezegenini bir günde üç kez dolanır. Uluslarası Uzay istasyonu da dünyamıza yakın bir yörüngede olduğu için günde 16 kez dolanır. Yüzeyinde bol miktarda çarpma krateri vardır ama bunların içinde en büyüğü fotoğrafta sağ tarafta gördüğünüz Stickney krateridir. Angelina Stckney Hall, kratere bu ismi veren Asaph Hall'un eşidir.

Bu kraterin çapı yaklaşık 10 km'dir ve neredeyse Korku'nun çapının yarısı kadardır. Kraterin bu denli büyük olmasının bir sonucu olarak bilim insanları bu küçük uydunun çarpma sırasında neredeyse ikiye bölünmesi gerektiğini düşünürler. Fotoğrafta kraterden başlayan çatlaklar ve paralel çizgiler bu büyük çarpmanın sonucudur. Korku'nun yörünge dönemi Mars'ın dönme döneminden daha az olduğu için uydu yavaşça Mars'a yaklaşmaktadır. Bilim insanları 10 ila 50 milyon yıl sonra Mars'ın çekim gücü ile Korkuyu parçalara ayıracağı ve bu parçaların bir kaç milyon yıl sonra da Mars yüzeyine düşeceğini öngörüyorlar.

Dehset 12122015Dehşet'in çapı 12.6 km'dir ve Korku'dan daha küçüktür. Mars'dan 23 460 km uzakta bir yörüngede dolaşır ve yörünge dönemi 30.35 gündür. Onun da yüzeyinde bol miktarda krater vardır, en büyüğünün çapı 2.3 km'dir. Çarpma sonucunda uydulardan ayrılan toz ve parçalar aynı yörüngede dolanmaya devam ederler, bazen de yine kendileri üzerine düşerek yüzeyde toz bir katman oluştururlar.

Korku ve Dehşet kapkara cisimlerdir, bakmayın siz fotoğrafta gördüklerinize. Her ikisinin de ışığı yansıtma oranı %7'dir. Karbon bileşikli asteroidlere çok benzerler ve Mars bunları çok önceleri uzaydan yakalamış olduğu aşikardır, yani Mars ile beraber oluşan uydular değillerdir. Korku için bir kaç proje var, yüzeyine insanlı veya robotlu iniş düşünüyorlar. Her iki uydu da yüzlerini Mars'a çevrimişler, yani bizim Ay'ımız gibi aynı yüzlerini gösterirler Mars'da oturan Marslılara. Sevgilerimle...