Derken tabi ki taş atmadılar, uzay aracı attılar ama atılan her uzay aracı insanlığın yararına mıydı? Uzay yarışı bildiğiniz gibi 1957 yılında başlıyor, aslında kıran kırana sessiz bir savaş.

O günden 2014 yılına kadar uzaya atılan tüm askeri ve sivil uzay araçlarının sayısını bu grafikte göreceksiniz. Grafikte Rusya ve ABD'nin yanında diğer ülkeler ve ticari uydular var. 1992 yılına kadar uzaya fırlatılan araçların neredeyse %70'i askeri olduğunu görürüsünüz. Bu durum uzay savaşlarının en şiddetli olduğu yılların 1982 yılında maksimum yaptığını ama sonradan yavaş yavaş söndüğünü göstermektedir.

Sarı renkte gösterilen alan ise diğer ülkelere ait ve zavalılıların hiç askeri uzay aracı yok uzayda. Bunların ve ticari uzay araçların sayısının 1992 yılından itibaren nasıl arttığını daha fark edebilirsiniz. Bir yılda atılan toplam uzay aracı sayısı 1965-1988 yılları arasında 175 yöresinde iken ticari ve diğer ülkelerin uzayı kullanmaya başlamasıyla 2014 yılında maksimum düzeye yani 285'lere dayandığını görüyoruz. Aynı zamanda Rus ve ABD askeri uydularının sayısının nasıl bir düşüş gösterdiğini de görebilirsiniz. Son olarak 2005 yılından itibaren ülkelerin uzay çalışmalarına ne kadar önem verdiğini ve uzayda çeşitli denemeler yaptığını yine grafiğe bakarak anlayabiliyoruz. Sevgilerimle...