Uzayda başıboş dolaşan yazıktır çok yalnız ve kimsesiz bir gezegen hayal edebilir misiniz? Sanırım daha önce yazdım, bu tür gezegenler var ve onlara yetim veya öksüz gezegenler deniliyor.

Bağlı oldukları çevresinde dolandıkları bir yıldızları yok bu zavallıların, belki ağlıyorlardır. Belki de tam tersine tam olzrak özgürlüklerini ilan etmişler, Samanyolu içinde kimseye bağlı olmadan geziyorlardır. Her iki durum da bakış açısına bağlı. 2013 yılında Pan-STARRS robotik teleskobu ile bulundu, bizden 75 IY uzaklıktaydı. Beta Pictoris hareketli grubun bir üyesi olduğu için 12 milyon yaşında olduğu tahmin ediliyor, yani çok genç. Acaba evden mi kaçtı diye sormadan edemiyor insan. Bir yıldız sisteminin üyesiydi belki de zamanında ama yakınındaki büyük kütleli bir gezegenin tedirginlik etkisi ile onu uzaya da fırlatmış olabilir.

PSO J318 5 22 30NovKütlesi 6.5 Jüpiter kütlesinde, fakat yarıçapı 1.5 Jüpiter kadar. Yüzeyindeki bulutlaın altında yüzey sıcaklığı 800 C. Araştırmacılar bu ötegezegende havalar nasıl diye Şili'de ki büyük teleskobu kullanarak atmosferindeki ince ve kalın toz bulutlarını incelemişler. Bir de ne görsünler erimiş demir damlacıklarından oluşan yağmurlar var. Çok sönük ve kırmızı bulutlarla kaplı olan bu ötegezegeni doğal olarak araştırmaya devam edecekler. Bu yazıyı neden yazdım biliyor musunuz, evren ne kadar çok çeşitli gök cismini içinde barındırıyor, her yerde farklı bir görüntü ve farklı cisimler. Sevgilerimle...