Bize hep öyle öğrettiler, siz de öyle biliyorsunuz doğal olarak. Bir anlamda doğru ama bir anlamda da çok yanlış. Bugün ciddi bir konu üzerinde yazacağım; Barycenter.

Bir cisim diğer cismin çevresinde dolanır diye biliriz, genel anlamda yanlış, neden, çünkü her iki cisim de kütle merkezi yöresinde dolanırlar. Yani biri dolanıp dururken diğeri de yerinde durmaz. Örneğin Ay ile Dünyayı ele alalım. Ay, Dünyanın merkezi çevresinde dolanmaz, kütle merkezi nerede derseniz, bulmak çok basit ama onu size bırakayım. Ben rakamı söyliyeyim size. Her iki cismin kütle merkezi yer merkezinden 4670 km uzakta. Yerin yarıçapı 6380 km olduğuna göre demek ki kütle merkezi yerin içinde kalıyor.

Güneş, Jüpiter ikilisini aldığımızda ise kütle merkezi güneşin fotosferinin dışında ama taç katmanının içinde kalıyor. İşte Jüpiter kütle merkezzi çevresinde dolanırken Güneş de kütle merkezi çevresinde salınır. Ötegezegeni olan yıldızlar işte bu küçük hareketlerinden kendilerini gösteriyorlar. Güneş sisteminde sadece Jüpiter yok, onunla beraber 8 gezegen ve Güneş var. O zaman bu kadar cismin ortak kütle merkezine BaryCenter deniyor. Dolayısıyla tüm gezegenler Güneş çevresinde değil, BaryCenter çevresinde dolanırlar. Şekilde hangi yılda BaryCenter güneşin neresinde onu görüyorsunuz, hemen tahmin edersiniz dev gezegenler güneşin bir tarafında ise barycenter güneş merkezinden daha uzakta olur.

Son olarak hangi gezegen ne kadar etkili oluyor diye merak ederseniz doğal olarak bunun animasyonu da var. Aşağıda bağlantı adresini verdiğim sayfaya gidin ve dev gezegenlerden birini veya birkaçını işaretleyerek etkinin büyüklüğünü görmenizi isterim. Sevgilerimle...