Aşağıdaki yazıyı geçen sene Kasım ayında yazmışım ama her sene tekrarlayacağım. Özellikle bu sene fen bilgisi dersinin içeriğinin değişmesi, gökbilime daha çok yer verilmesi öğretmenlerimiz için önemli. Çalışkan öğretmenler bir şeyler yapma telaşında. O nedenle bir yıl sürecek bir gökbilim etkinliği bir sonraki yılda o dersi okutacağınız öğrencilere de yarayacaktır.
Analemma, Günizi Bu konuda daha önce dört yazı yazdım ama okulunda değerli, öğretici ve bilimsel bir etkinlik yapmak isteyen genç öğretmenler maalesef ilgilenmedi, kendileri bilir doğal olarak. Hakkını yemeyeyim bir fen öğretmeni değil sosyal bilimler öğretmeni ilgilendi ve okulunda tüm öğrencilerinin katıldığı çok güzel bir deney gerçekleştirdi, Handan Karataş öğretmenime teşekkür ediyorum. Bu sene Fethiye'de Sena kolejinde görev yapan Umut Güzel hocam da bu etkinliği yapmak için çaba harcadı. Bu durumda her sene bir öğretmen kazanıyorum demek ki.
Bundan önceki yazılarımı okumak isteyen arkadaşlarım için bağlantı adreslerini veriyorum.
1. 12 Şubat 2012 : Facebook:https://goo.gl/U9qG74 Bu websitemde: Analemma (Günizi) Bize Ne Öğretir?
2. 14 Şubat 2012 : Facebook:https://goo.gl/Ntq3pO Bu websitemde: Öğrenciler Öğretmenler ve Analemma
3. 24 Mart 2013 : Facebook:https://goo.gl/eMpV5K Bu websitemde: Gölge Sekizi, Günizi veya Anelemma
4. 31 Aralık 2013 : Facebook:https://goo.gl/y4vayg Bu websitemde: 2013 Yılının Günizi
Konu ile ilgili bu yazılarımı okursanız, siz de okulunuzda bir günizi çalışması yapabilirsiniz ama benim için ona Analemma deyiniz.
Bu fotoğrafta okul bahçesinde yüksek bir direğin ucunun gölgesini haftada bir kez ama aynı saatte işaretleyen öğrenciyi görüyorsunuz. Yazın ne olacak diye sormayın öğrenciler sizden daha fazla meraklanacaklar, zamanı geldiğinde okula gelip işareti koyacaklar. Bir yıl sonunda elde edilen şekil üzerinde mevsimleri çok kolay anlatacaksınız. Sadece mevsimler değil, anlatacak o kadar çok bilgi veriyor ki Analemma tahmin edemezsiniz. Sevgilerimle....