Meraklı doğrudan Yer ile haberleşme olanağına sahip ama o sırada bize bakıyor olması gerekir. Bu haberleşmenin hızı çok düşüktür, saniyede 500 ila 32 000 bits gönderebiliyor bir takım faktörlere bağlı olarak. Bugün herkes evinde 1 MegaBit'in üzerinde bir hızla internete bağlı ve 1 milyon bit'in 1 MegaBit olduğunu düşünürsek Meraklı\'nın maksimum bağlantı hızı 0.03 MB olur. Bir fotoğraf gönderebilmek için bir Mars günü uğraşır artık.

O nedenle bu haberleşme her an kullanılmaz onun yerine Mars yörüngesinde dolaşan Mars Keşif (MRO) ve Odyssey uydularının yardımı ile daha hızlı haberleşmek mümkün çünkü MRO ile yer arasında saniyede 2 milyon bit'lik sürekli bir iletişim var. Odyssey'in yer ile iletişim hızı ise 256 000 bit yöresinde. MRO, Meraklı'nın her üzerinden geçişinde ve ona yeterince yakın ise yaklaşık 8 dakika haberleşebilmekte. Bu sürede Maeraklı 100 ila 250 MegaBit veriyi MRO'ya aktarabilmektedir. Bu heberleşme MRO'nun yörüngesi nedeniyle günde bir kez yapılabilmektedir. Bu 250 MB veriyi MRO yaklaşık 20 saatde yere gönderebilmektedir.

Mars da yer gibi kendi ekseninde dönmektedir. Bu nedenle Meraklı'yı da yanına alarak yere arkasını dönmektedir, dolayısıyla Meraklı yere göre mecazi anlamda karanlıkta kalmaktadır. Zaten bir takım limitli gücü sayesinde bir günde birkaç saat yer ile doğrudan heberleşebilir ama yörüngedeki uydular günde 16 saat yer ile haberleşebiliyor. Dolayısıyla MRO Meraklı'dan çok daha fazla veriyi yere gönderebilmektedir. Bunun nedeni sadece Yeri daha fazla gördüğünden değil, bunun yanında elektrik gücü daha fazla ve anteni daha büyük olduğundan.

Meraklı'dan gelen fotoğrafları internette bol miktarda görüyorsunuz ama onlar size ulaşıncaya kadar ne acılar çekiyor gördünüz mü? Fotoğrafta Meraklı'nın veri göndermede kullandığı antenini görmektesiniz