Fotoğrafı görünce bunu paylaşmam gerekir diye düşündüm, çünkü söz konusu bulutsuyu ben de çekmiştim. Renkler yapay, fotoğrafı Spitzer Uzay Teleskobu çekti. Kırmızıöte bölgede çeşitli dar bant filtrelerle alınan kareler o filtrelere belirli renkler atayarak istiflendi. Yani gözümüzün görmediği bölgede alınan bu karelere istediğiniz renkleri atayabilirsiniz.

Yılan bulutsusu Samanyolunun düzlemi içinde ve bizden 12 000 IY uzaklıktadır.

Yılan gibi görünen bu karanlık bulut soğuk ve yoğun olduğu için burada büyük kütleli yıldızların doğum yeri. Bulutun toplam kütlesi güneş kütlesinin 100 000 katından fazla. O kadar yoğun ki arkadaki yıldızların ışığını kestiği için bize karanlık görünür. Ancak kırmızıöte bölgede bulutların içini görebiliriz. Yine de bu türden çok yoğun olanlar izin vermez o nedenle James Webb teleskobuna özel bir kamera yapıldı, orada neler olup bittiğini anlamak için.

Bir yıldızın kütlesi 8 güneş kütlesinden büyükse çok hızlı yaşar ve gençken süpernova olarak ölür, yani Covid-19'a benzemez o yaşlıları götürüyor. Bu büyük kütleli yıldızlar çok önemlidir çünkü evrende hidrojen ve helyumdan sonraki elementler bu yıldızların çekirdeklerinde ve patlamaları sırasında oluşur. Yani büyük kütleli yıldızlar hidrojenden oluşmuş evreni gezegen ve insan üretebilen zengin, karmaşık çevreye dönüştürdüler.

Bunların doğduktan sonraki yaşamlarını biliyoruz ama nasıl bir çevrede oluştuklarını bilmiyoruz. Çünkü bu tür yıldızlar oluştuğu sırada çok şiddetli morötesi ışınım ve yıldız rüzgarları ile çevresini hemen değiştirmekte, gökbilimciler de ancak o evresini görebilmekte. 2021'de uzaya yerleştirilecek Webb teleskobu ile bunların nasıl bir ortamda doğduklarını görebileceğiz.

Fotoğrafta mavi renkli yıldızlar bulutun arkasında kalan yıldızlar, kırmızı renkte gözükenler ise yeni doğan yıldızları göstermektedir. Sevgilerimle...