Ay'dan 1960 ve 1970'lerde getirilen kaya örnekleri hala inceleniyor ve yeni keşifler yapılıyor. Bilim dünyasına çok güzel bilgiler getirdi o Ay örnekleri. Şimdi NASA ve ESA Mars'dan örnek getirmek istiyor, incelemek için. Jeologlara soruyor ne tür örnek toplayalım diye. Yazının gerisini okudum, projenin ayrıntısını anlayınca şaşırdım kaldım ve size aktarmaya karar verdim.

Bu yaz gönderilecek, hani isimleriniz üzerinde yazılı olan Azim (Perseverance) Mars jipi, yanında puro büyüklüğünde silindirler taşıyor. Mars yüzeyine indikten sonra bir yıl yüzeyde dolaşacak ve yüzey yapısını inceleyecek. O sırada bilimcilerin istediği örnekleri toplayıp bu silindirlerde biriktirecek. Zamanı geldiğinde Mars'dan Çıkış Aracı (Mars Ascent Vehicle (MAV)) adı verilen bir yöntemle Mars çevresinde bir yörüngeye yerleştirecek.

NASA'nın planı 5-6 sene sonra Mars'a göndereceği Dünyaya Örnek Getirme Uzay Aracı (Earth Return Orbiter) yörüngedeki bu örneklerle buluşacak ve onları alıp dünyaya getirecek. NASA'nın bu proğramda kullanacağı uzay aracını da ESA yapmaya karar veriyor. Şimdi jeologlarda ve labaratuar uzmanlarından görüş istiyorlar, ne tür örnek toplayalım diye.

Bu Mars örnekleri incelendikten sonra oraya gönderilecek robot uzay araçlarındaki aletlerin seçimi ve kullanılmasına katkı sağlayacak. Dünyamızdaki en iyi labaratuarlarda bu örneklerin incelenmesi sonucu yeni keşiflere neden olacak. En önemlisi de Mars'da yaşam geliştirilebilir mi onu öğreneceğiz diyorlar. Sevgilerimle...