Bilim insanları da şaka yaparlar. Ülkemizde bizim şaka yapacak zamanımız kalmadı ama dünyada insanlar ne olursa olsun 1 Nisan şakası yaparlar. Üstelik buna bilim insanları da katkı sağlarlar. İki sene önce de Atılgan soyadlı arkadaşım beni kandırmıştı çektiği güneş fotoğrafı ile, çünkü korona deliği saptamıştı, meğer bir yerden alıp beni kandırmıştı.

Arxiv.org isimli site bilim insanlarına büyük kolaylık sağlıyor, çünkü yazdığın makaleyi yayınlanmadan önce oraya koyuyorsun, dolayısıyla daha yayınlanmadan referans almaya başlıyorsun veya bazı hataların varsa eleştiri de alıyorsun. Herkese açık bir site, merak ettiğiniz konuda en son çalışmaları görebilirsiniz. Biz zamanında yazarına mektup yazardık, güzel bir makalenizi gördük, onun preprintini gönderir misiniz diye, dünya nereden nereye geldi.

İşte 1 Nisan günü üç makale düştü bu siteye. İlkinin yazarları MIT'den, iyi bir uzay teleskobuna sahip gökbilimcinin yarasa veya insansı şekle sahip "Uzay Vampirleri" araması amacıyla nasıl bir teleskop tasarımı yapılması ve ne tür yıldızları gözlemesi gerektiği uzun uzun anlatılıyordu. Aynalı teleskopların uzay vampirlerini göremeyeceği o nedenle mercekli teleskop yapılması üzerine ayrıntılı incelemeleri vardı.

İkinci makale ise Michael Lund (Caltech) imzalıydı ve belirli bir bölgeye yağmur düşmesi için neler yapılması üzerineydi. Bana gözlem zamanı verin, gözlemevine gittiğim zaman nasıl yağmur yağar, yağmurun onunla olan ilişkisini bilimsel yoldan açıklamaya çalışan bir çalışmaydı. Yazar 5m'lik Hale teleskobundan 20 gün gözlem zamanı almış ve 17 gün yağmur yağmıştı.

Son çalışma çok daha ilginçti, Oxford kökenli bu makalede yazarlar ötegezegenler konusunda sık değindiğimiz yaşanabilir bölgeyi ikiye bölmüşler ve birinde bulunan ötegezegenler sıkıcı dünyalar diğerinde bulunan gezegenleri ise gerçek yaşanabilir dünyalar olarak tanımlamışlar. Gerçek yaşanabilir dünyanın en önemli özelliği orada cin ve tonik içilebilmesi ilk koşu. Arkasından bu bölgede bulunan her gezegende ardıç ağacı bulunur ama narenciye türünden ağaçların bulunma olsalıklarına bakmışlar.

Ardıç ağacının meyvesi cin içkisine lezzet katıyormuş. Ben de uzun zamandır bu konuyu araştırıyordum, Saklıkentteki evimin önünde iki yaşlı ardıç ağacı vardır, benim gibi yaşamaya çalışıyorlar, zamanında tüm kollarını bacaklarını kesmişler ama onlar yılmamış 700 yıldır yaşıyorlar ve yazın çok güzel küçük, keçi pisliği gibi meyveleri oluyor. Duymuştum CinTonik içkisinde kullanılıyor diye ama nasıl kullanıldığını bu makalede öğrendim.

Sonuç o gezegende bulunan alkolün morötesi tayfının özelliklerine girmişler ve belirli bir dalgaboyunda kininin saptanacağını ortaya koymuşlar. 2021 yılında uzaya gönderilecek James Webb teleskobu ile CinTonik içilecek gezegenlerin keşfinin mümkün olduğunu ortaya koyuyorlar. İlişik grafikte kırmızı ile gösterilen bölgede Sıkıcı, mavi bölgede ise gerçekten yaşanabilir ötegezegenlerin olacağı vurgulanıyor. Son makalenin bağlantı adresi: https://arxiv.org/pdf/2003.13722.pdf Unutmayın yaşam kısa, sadece 1 Nisanda değil her zaman mizah çok güzeldir. Sevgilerimle...