Çünkü güneşimiz bu güzel dünyamızın sadece yarısını aydınlatıyor. Nihayet devletimizin teşviki ile biliyorsunuz Anadolu'da çok büyük güneş tarlaları gerçekleştirildi. Bu tarlalar güneş enerjisinden elektrik üretiyorlar ve satıyorlar. Ne su istiyor, ne benzin, her şeyi güneş veriyor ama bu güneşli ülkemde de bu enerjiden yararlanmakta çok geciktik. Günün yarısında elektrik üreten tarlalar gece boş kalıyor, üretemiyor.
Bu sorunu çözmek için çok eski ama bir türlü gerçekleştirilemeyen proje uzaya aynalar yerleştirerek geceleyin tarlanın üzerine güneş ışığı düşürmek. Bir zamanlar tarımda daha fazla ürün almak için ileri sürülmüştü bu proje. Yakın zamanda da çinde bazı kentlerin gece aydınlatması için gündeme gelmişti.
Glasgow üniversitesinden bir grup mühendis şimdi bu proje üzerine çalışıyor. SolSpace adlı beş yıllık bu projeyi desteklemek için Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) 2,75 milyon $ verdi. Fikir basit çok hafif yansıtıcılar uzaya yerleştirilecek, özellikle gün doğumu ve gün batımı sırasında üretimi düşen güneş tarlalarına güneş ışığını düşürmek. Biliyorsunuz, güneş panelleri güneye yönelik olarak yerleştirilir, üretim öğle zamanı maksimumdur çünkü ışınlar panele dik gelir. Daha önce ve sonra ise ışınlar eğik geldiğinden üretim minimuma düşer.
Böyle bir projeyi gerçekleştirmenin büyük zorlukları vardır. Gençlerimiz bu zorlukları düşünsün diye bu haberi yazıyorum. Birinci bilinmeyen uzaya çok büyük mü yoksa küçük yansıtıcılar mı yerleştirmek gerekiyor, tabii maliyet açısından. Yansıtıcı uyduların belirli bir güneş tarlasını aydınlatması (küçük bir alan) için alçak yörüngelere yerleştirilmesi gerekir. Yere yakın uyduların hem güneşi hem de tarlayı görmesi çok zordur. Alçak yörüngede dolaşan uydular yeryüzündeki bir güneş tarlasını çok kısa süreliğine görür, bu süreyi uzatmak olası mı?
2018 yılında dünyada güneş enerjisinden elde edilen miktar 585 TWh, yine aynı yıl dünya çapında talep edilen miktar ise 157 000 TWh. Her iki sayıyı karşılaştırırsanız doğrusu pek yararlanmıyoruz gibi geliyor bana. O nedenle uzayda boşa giden güneş enerjisinden yine uzay teknolojilerini kullanarak enerji elde etmek için Japonya ve Çin uzun vadeli projeler hazırlıyor. Bir ara da o projeleri yazarım. Sevgilerimle...