Sanki bu dünyadan bıkmışlar gidecek yer arıyorlar diye düşünebilirsiniz ama onlar bir şekilde kendilerine ve insanlığa katkıda bulunmak isteyenler. Ara sıra konferanslarımda öğrenciler bana sorarlar, uzaya gitmek istiyor musunuz diye, ben deli değilim ne güzel yaşıyorum şu dünyada derim, uzayda yaşamanın zorluklarını siz bilmiyorsunuz diye yanıtlarım onları.

Şubat ayında NASA "Artemis Kuşağı" adında astronot alacağını duyurdu. 2024 yılında Ay'a, daha sonra da Mars'a gidecek astronotlar arıyordu. Mart ayının başında başvuru başladı ve sonunda da bitirdiler. 12 000'den fazla insan başvuru yaptı. 2016 yılında da NASA astronot alımı yapmıştı, o zaman da 2 ay başvuru zamanı vardı ve 18 300 kişi başvurmuştu. Başvuru koşullarını da değiştirmişti, 2016 yılında üniversite lisans bitirmek zorunluydu, şimdi ise master yapmış olma koşulunu getirmişti.

https://www.nasa.gov/specials/artemis-team/

Şimdi başvurular içinde gerçekten yeterli olanları seçebilmek en işin zor olan kısmı, biliyorsunuz orada kartvizitle gelenleri seçmiyorlar, uzun eleme süreçleri var. Daha sonra da 2.5 yıl yine sorlu eğitim süreci var, seçilenler bu süreçten geçecek ve o zaman dahi elenenler olacak. Bu karantina sürecinde ISS'de astronotlar futbol oynayarak nasın zaman geçirdiklerini ilişik videodan görelim, bizim karantinamız o kadar uzun sürmesin. Sevgilerimle...