Avrupa Uzay Ajansının (ESA) Kopernik Dünya gözlem proğramı çerçevesinde uzaya yerleştirdiği 6-7 uydusu var. Bu uyduların adları şimdi Sentinel-1, 2, 3 diye isimlendiriliyor.
Bu uydulardan gelen veriler ile kutuplardaki buzların erimesi, deniz ticaretinin güvenli yapılması, iklim değişikliklerinin yeryüzünde yaptığı değişiklikler, deniz ve karalardaki sıcaklık ölçümleri gibi o kadar çok işe yaradığını yazabiliriz ki o zaman asıl yazacağımız konuya yer kalmaz.
Bu uydulardan iki tanesi temmuz ve Ağustos 2018 aylarında İstanbul boğazının üzerinden geçti ve radar yöntemi ile çok yüksek çözünürlüklü görüntüsünü elde etti. Uydular üzerinde o kadar çok çeşitli algılayıcılar var ki şaşarsınız. Bir kentteki tüm binaları gösterecek şekilde ayrıntılı fotoğrafını çeken kameralar bile var. Bir de radar tekniği ile görüntüleme cihazları var.
Ekteki fotoğrafta gördüğünüz bu radar görüntüsünde İstanbul boğazını, E5, TEM gibi yolları, üç boğaz köprüsünün yanında Gaziosmanpaşa köprüsünü, üç havalanını görebilirsiniz. Dünyanın trafiği en yoğun olan İstanbul boğazından yılda 48 000 deniz aracı geçiyormuş, adamlar yukarıdan onu bile sayabiliyorlar. Denizlerde gözüken renkli noktalar gemileri göstermektedir.
Görüntünün sol tarafındaki yeşil bölge Haziran ayı içinde geçen bir başka Sentinel uydusu ile alınmış görüntü ile daha sonraki görüntüler arasındaki farklı bölgeleri göstermektedir. Binalar radar sinyallerini iyi yansıttıkları için beyaz, denizler kötü yansıttığı için siyah renkte gözükmektedir. Unutmayalım radar görüntüleri her koşulda alınabilmektedir. Yani gece, gündüz, bulutlu hava radar görüntüleri almamızda bir sakınca yaratmamaktadır. Ayırma gücü yüksek fotoğrafı paylaşıyorum ama FB bunu bozabilir, özgün görüntüye şu sayfadan ulaşabilirsiniz: https://is.gd/GBYUsy Sevgilerimle...