Evet, yapamayacakları iş yoktur. Nereden geldi aklına bu kadınlar diye hiç sormayın. 22 Mart günü iki kadından biri yine ABD'li bir astronot ile yürüyüşe çıktı, zayıflamak için değil, Uluslararası Uzay İstasyonunun (UUİ) tamiri için. Kapıyı açıp dışarı çıkana adet olmuş, uzayda yürüyüşe çıktı deniyor. UUİ’na bugüne dek bir çok kadın astronot gitti ama uzayda ilk kez iki kadın astronot beraber uzay yürüyüşü yapacak. Üstelik bir hafta sonra yani 29 Mart’da yine bu ikili bu kez başka görev için uzay yürüyüşüne çıkacak.

Kadin astronot 1Kadin astronot 2Christina Koch uzaya çıkmadan önce

Üç aydır UUİ’de görev yapan 39 yaşındaki Anne McClain ABD ordusunda helikopter pilotu olarak görev yapıyordu. Röportajında ne yapacağına asla karışmayan anne ve babası olduğu için şanslı olduğunu dile getiriyor. Astronot olarak arka arkaya iki gün aynı işi yapmıyoruz, her günümüz farklı geçiyor diyor. Bir gün uzay elbiseleri ile suyun içinde iken, diğer gün UUİ’deki astronotlarla konuşarak görev kontrol odasında oluyorlar. ABD’li astronotlar hala rus uzay araçları ile UUİ’ye gittikleri için rusça öğrenmek zorundalar ve rusça çalışıyorlar.

Kadin astronot 3Arkadaki üç astronot yaklaşık üç aydır UUİ'de çalışıyorlardı. Öndeki üç astronot ise 14 Mart tarihinde UUİ'ye gelince,
adettir hep beraber bir fotoğraf çektirmek. Toplam üç amerikalı, iki rus ve bir kanadalı.

14 Mart 2019 günü UUİ’ye giden 40 yaşındaki Christina Koch NASA’da uzay bilimleri için gerekli aletleri geliştirmekteydi. Antartika’da NASA’nın bir araştırma birimi var, orada çalıştı. Sürekli buzlarla kaplı olan o bölge Mars’a benzediği için orada sera içinde sebze yetiştiriyorlar ve çeşitli deneyler yapıyorlar. O çalışmalardan söz eden Koch, mekanın aynı Mars gibi çok sert bir ortam olduğunu ve bir yapının içinde olduklarını, dışarı çıkamadıklarını anlatarak bir astronot için iyi bir eğitim yeri olduğunu anlatıyor.

Kadin astronot 4UUİ'nin içi bizim çamaşır dolaplarından daha karışık dikkat ederseniz. Kadın astronot kısa kollu tişörtünü giymiş çalışıyor.

2013 yılında NASA yeni astronotlar aldı. Seçilen astronotların yarısı kadındı. Her iki kadın astronot da o zaman seçilmişti. Fakat bugüne dek uzaya gönderilen astronotların çoğu erkekdi. Her ne kadar NASA tesadüf dese de kadınlar gününün olduğu bir Mart ayında bu uzay yürüyüşünü planlaması manidar. Gönül ister ki her zaman NASA kadın astronotlara da görev versin, sadece Mart ayında değil.

Kadin astronot 522 Mart uzay yürüyüşü sırasında çekilmiş bir fotoğraf.
Aslında sürekli çekilen videodan bir kare dersek daha doğru olur. Yaklaşık 6.5 saat çalışarak yeni lityum bataryaları yerleştirdiler.

İlk yürüyüşleri yaklaşık 6.5 saat sürmüştü ama 29 Mart yürüyüşü yaklaşık 7 saat sürecek. Son 20 senedir UUİ’ye yeni modül eklenmesi, batarya değişimi, bozuk klimanın tamiri gibi çeşitli nedenlerle astronotlar çift olarak uzay yürüyüşü yaptılar. Bunların toplam sayısı 214 tane. Bu uzay yürüyüşlerinde toplam uzayda kalma süresi ise 55 gün 21 saat 39 dakika olmuş. İnsanlar nelerin istatistiğini tutuyor.

Gelelim kıssadan hisseye. Bizim kadınlarımızın bir bölümü 40’ına geldikleri zaman biraz problem yaşıyorlar. Fazla kilolarından, sağlık sorunlarından, estetik operasyon düşünmelerinden. Ben de her zaman derim ki kadınların en güzel yaşları 40 yöresidir, yapacakları bir çok güzel işler vardır, problemleri bir kenara bırakarak yaşamanın mutluluğunu tatmaları gerektiğini vurgularım. Bazen de çok korkarım kadınlar hakkında genelleme yapmaktan, işte bu yazdıklarım genelleme değil çok az bir bölümü dedim unutmayalım. ABD’li 40 yaşlarındaki kilolu kadının neler yaptığını bu haberde okudunuz. Sevgilerimle…