Samanyolunun merkezinde 4 milyon güneş kütlesinde bir karadelik olduğu gözlemlerle biliniyordu. Bugüne dek yapılmış en büyük projede karadeliğin değil ama onu çevreleyen olay ufkunun fotoğrafını çekmek istedi gökbilimciler.

Bu amaçla 2015-6 yıllarında hazırlanan projenin adı Event Horizon Telescope, EHT oldu, yani olay ufku teleskobu.

Yeryüzünde ve uzaydaki teleskoplar aynı anda gözlem yaparsa çapı dünya çapında bir teleskop olacaktı. O nedenle akla hayale sığmayacak hazırlıklar yapıldı. 2017 yılının Nisan ayının son haftası bu gözleme ayrıldı. Dünyadaki tüm büyük teleskop sahibi kurumlar projede yer aldı. NASA uzaydaki tüm teleskoplarını o tarihte bu projeye tahsis etti. Yapılan gözlemlerin indirgenmesi analiz edilmesi ve sonuçların elde edilmesi iki yıl sürdü ve nihayet sonuç önümüzdeki hafta açıklanacak.

Bu muhteşem projeyi yazan 11 kişilik Bilim Konseyinde Prof. Dr. Feryal Özel var. Projenin üç patronundan biri de Sevgili Feryal'in eşi. 2015 yılında Bahçeşehir'de bir etkinlikte Feryal ile beraberdik, çocuklara anlatmıştı projeyi. O zaman eğer proje başarılı olursa ülkemiz ikinci nobeli alır demiştim. Her zamanki alçak gönüllüğü ile sadece gülmüştü, sanki biz bilim yapıyoruz ödül peşinde koşmuyoruz demek istemişti. İlişik fotoğrafta eşi ile beraber görülmekte. Sevgilerimle...