İki kadın astronot uzay yürüyüşü yapacaktı ama NASA uzay istasyonunda kadınlar için yeteri kadar uzay giysisi bulundurmadığı için gerçekleşememişti.

Bunun sonucunda da tüm ABD'li kadınlar NASA'yı eleştirmişlerdi. NASA 6 ayda hemen her problemi halletti ve istasyonda artık kadın elbisesi bulunduruyor. (Bu başlıkla 29 Mart 2019'da yazdığım yazıyı şu adresde (https://is.gd/YBK5Qo) bulabilirsiniz.)

Uzaya cikmadan onceKadın astronotlar uzaya çıkmadan önce

Şu anda yine iki kadın astronot vardı uzay istasyonunda ve çok acil işler yapılması gerekiyordu istasyon dışında. Aküler değişiyordu, erkek astronotlar ikide bir yürüyüş yapıyorlar gerekli çalışmaları yapıyordu. NASA iki kadın astronotunda bu işleri yapabileceklerine kanaat getirdi ve dün (18 Ekim) ilk kez uzayda iki kadın beraber çalıştı. Güneş panellerinden gelen enerji elektriğe çevriliyor ve aküler dolduruluyordu. Akülerin dolmasını ve boşaltmasını sağlayan parçalar eskimişti ve güzelim kadınlar onları değiştirdiler.

Uzay Yuruyusu giysileriyleUzay yürüyüşleri giysilerini giydikten sonra da poz vermişler. Bu sırada kilitli odada bulunuyorlardı.

Elektrik mühendisi Christina Koch bugüne dek 4 uzay yürüyüşü yapmıştı ama deniz biyolojisi çalışan Jessica Meir ilk kez uzay yürüyüşüne çıktı. Tam 7 saat 15 dakika uzayda kaldılar ve verilen görevi yerine getirdiler. Kadınlarda erkeklerin kullandığı matkabı, el aletlerini, tornavidayı kullanabilirler, bunun güzel bir örneğini ortaya sermiş oldular.

ABD Baskani pot kiriyorABD başkanı Trump amca uzayda bile pot kırıyor, adamın maşallahı var.

İşin ilginç yanı patavatsız Trump amca yine devredeydi. Kızlar tam uzaya çıktıklarında onlara bağlandı ve "çok cesur ve zeki kadınlarsınız" diye seslendikten sonra "uzay istasyonunun dışında bir kadın için ilk kez” dedi. Astronot Meir uzayda yürüyüş yapan 15. kadın astronottu halbuki, ve kibarca başkanı düzeltti. Aslında 1984 yılında ilk kez bir kadın astronot uzayda yürümüştü, rus kozmonot Svetlana Savitskaya. Daha sonra aynı yıl NASA astronotu Kathryn Sullivan uzay yürüyüşü yapan ilk Amerikalı kadın oldu.

Kocah yardim ediyorDeneyimli astronono Kocah arkadaşına uzay giysisini giyerken yardım ediyor.

Şu anda NASA'da aktif 38 astronot var ve bunlardan 12'si kadın. Neden kadın ve erkek astronotlar eşit sayıda olmadığını ABD'li kadınlar haklı olarak sorguluyorlar. Christina Koch Şubat ayında dünyaya dönecek ve 328 gün uzayda kalarak en uzun bekar hayatı yaşamış olan ilk kadın astronot ünvanın ele geçirecek.