İnsanların merak ettikleri konuya bak, bizim toplumun merak ettiklerine bak. Bu soru üzerine insanlar düşünüyor, işin fiziğini yapıyorlar, kendilerine göre bir yanıt buluyorlar. Okuduklarımdan ve öğrendiklerimden size bu sorunun yanıtını vermeye çalışacağım.

Fakat bilmenizi isterim en hoşlanmadığım konu evrenbilimdir (Kozmoloji). İnsanlar sevmediği konuları konuşmazlar o zaman ben neden yazıyorum çünkü soru bana da çok ilginç geldi de o yüzden yazıyorum.

Büyük Patlama kuramına göre evren, 13.8 milyar yıl önce oluştu. Bu büyük patlamayı karanlık bir denizde bir ışığın meydana çıkması gibi sunarlar ama oluştuğunda ışık yoktu, patlama da yoktu. Oluştuğunda enerji dolu genişleyen bir evren ortaya çıktı. Çok sıcak ve çok yoğundu. Patlama olduktan 10 saniye sonra sıcaklık yeteri kadar düştü ve fotonlar meydana geldi. Foton çağında protonlar ve nötronlar, hidrojen ve helyum atomlarının çekirdeklerinde soğudular. İşte o zaman uzay, atom çekirdekleri protonlar ve elektronlardan oluşan bir plazmaydı. Bu sırada plazmanın sıcaklığı milyar derece yöresindeydi.

Ne kadar doğru olduğu bilinmeyen Büyük Patlama Kuramı

Foton çağında ışık var ama renk yok, çünkü ışık yoğun plazmaya nüfuz edemezdi, yani delip geçemezdi. Rengin oluşması için plazmanın soğuyarak elektronların çekirdeklere bağlanması gerekiyordu. Bu durum patlamadan 380 000 yıl sonra gerçekleşti. O zaman evrenin çapı 84 milyon IY yöresindeydi ve patlama sırasında oluşan fotonlar artık evren içinde özgürce dolaşmaya başlamışlardı.

Bu bilgileri aldığım uzun makaleye göre evrenin o zamanki sıcaklığı 3000 derece yöresindeydi. Bu sıcaklıktaki bir cisim parlak turuncu-beyaz renkte kendini gösterir. Bazı diğer uzmanlara göre evren soğuyarak ışık ortaya çıktığında 4000 derece yöresindeydi ve beyaz renkteydi. Biliyoruz ki beyaz renk tüm renklerin toplamıdır. Öyle ise evrenin ilk rengi tüm renklerdir sonucu çıkıyor. Soru bir tuhaf olduğu için yanıtlarda bir tuhaf oluyor doğal olarak. Patlama olduktan sonra hiç ışık olmadığına göre evrenin ilk rengi siyahtır diyenlerde var.

Son bir bilgi. 2002 yılında iki bilim insanı şu anda evrenin rengini araştırmışlar. Tüm yıldızların galaksilerin renklerinin ortalamasını almışlar. Sonuç soluk ten rengi çıkmış, yani sütlü kahve rengi ve bu renge "Cosmic Latte" adını vermişler. Yıllar geçtikçe büyük mavi yıldızlar kalmayacak sadece kırmızı cüce yıldızların ışığı ortalama ışık olacak. Trilyonlarca yıl sonra ise evren iyice sönecek ve bir karanlıklar denizine dönüşecek. Yani tüm renkler yok olacak, evren karanlıklar içinde kalacak.

Cosmic Latte

Trilyonlarca yıl sonra kendimize çok karanlık bir gelecek çizdik ama elinde bir latte kadehi ile ateşin karşısında otururken, dışarı çıkarak gecenin zifiri karanlığında parlayan yıldızları izlemek ne kadar güzeldir. Evrenin tüm renklerini içine sindir ve bu evrende yaşamak ne kadar da güzelmiş diyebilirsiniz. Sevgilerimle...