Kim diye soracaksınız biraz sonra anlatacağım. Çıraklıkta bir adım daha attım bu kareyi dostlarımdan önce ben işledim, güzel olmuş mu, siz ne düşünürsünüz bilmem ama bu kez kareyi berbat etmedim, fena olmadı diye düşünüyorum. Bu bulutsunun adı Yanan Yıldız,

Fotoğrafın solundaki kırmızı bölge ise yanan yıldızdan çıkan duman, benzetebildiniz mi? Saklıkent'de bunu çekerken 6 saatten fazla zaman harcamıştım ama daha çok çekmeliymişim, indirgeyince anlıyorum.

Bulutun ortasındaki o parlak yıldızın adı AE Aur, düzensiz değişen bir yıldız. Genç, çok sıcak, gökbilimcileri O-türü dediği anakol yıldızı 17 güneş kütlesinde ve dolayısıyla uzaya çok enerji yayıyor. Bu heyecanı, bitmez tükenmez enerjisi ile onu genç bir güzele benzetebiliriz. Daha önce iki kez yazdım Samanyolunda koşan yıldızlardan biri. 2 milyon yıl önce Orion bulutundaymış, başına bir iş gelmiş ve oradan kaçmış, öyküsü uzun belki başka zaman anlatırım. Evinden kaçan güzellere benziyor ama yaşı 18'i geçtiği için suçlayamayız.

Şu anda gelmiş bu güzel bir gaz ve toz bulutunun arkasında duruyor ve onu ateşi ile taciz ediyor. Morötesi ışınları o kadar kuvvetli ki protonların çevresinde dolanan elektronlar bırakıp gidiyor. O proton ne zaman elektron yakalarsa işte bu kırmızı hidrojen salmasını yapıyor. O nedenle buna salma bulutsusu diyoruz. O kuvvetli morötesi ve mavi ışınlar buluttaki tozlar tarafından yansıtılıyor, fotoğrafta tam AE Aur üzerinde görülen beyazımsı-mavi bulutlar da bu yansımanın sonucu. O nedenle bunlara da yansıma bulutsusu adını veriyoruz.

Bu tesadüfi beraberlik veya bu taciz doğal olarak uzun sürmeyecek, kısa zaman sonra yaklaşık 20 000 yıl sonra bu güzel yoluna devam edecek ve o gördüğümüz bulutta böyle güzel parlamayacak. Her beraberlik böyle değil mi zaten ama önemli olan beraber olduğunuz anlarda mutlu olmanız. Sevgilerimle...