Son zamanlarda bilim insanları bu bölgeyi inceliyorlar, daha öncede yazmıştım Nisan ayının son haftasında tüm büyük teleskoplar ve uzay teleskopları buraya yönlendirilmişti. İşte Chandra X-ışın teleskobu ve ESO'nun çok büyük teleskobu ile alınmış kırmızı öte verilerini incelediler. O kaosun içindeki hareketleri yorumlamaya çalıştılar.

Bizden 26 000 IY uzaklıkta (unutmayalım bir IY=9.5 trilyon km) uzaklıkta bulunan gökadamızın merkezinde 4 milyon güneş kütlesine sahip bir kara delik var. Oradaki karmaşıklığın ve her şeyin nedeni o. Söz konusu verilerin ışığında kara deliğin 1.5 IY çevresinde 30 tane çok büyük kütleli Wolf-Rayet yıldızı buludular. Bu tür yıldızların en önemli özelliği yüzeylerinde çok kuvvetli yıldız rüzgarı ile dış katmanlarını uzaya taşırlar.

Yıldızlardan atılan bu gaz kütlesi yöresinde daha önce başka bir yıldızdan atılan gaz kütlesi ile çarpışınca şok dalgaları ortaya çıkar. İşte bu dalgalar gazı milyonlarca dereceye kadar ısıtır ve X-ışınlarının ortaya çıkmasına neden olur. Chandra'nın gözlediği X-ışın bulutları kara deliğin güçlü çekim alanında uzadığını ve gittikçe kara deliği doğru yaklaştığını saptıyorlar. Üzerine düşen materyalin yarattığı patlamalar sonucu çevresindeki gazları bu kez merkezden uzaklara süpürür. Bazen Wolf-Rayet yıldızları çevresinde hiç gaz görünmemesinin nedeni de budur. Sevgilerimle...