İki araştırmacı Mayıs 2016 tarihine kadar geçiş yöntemi ile bulunan tüm ötegezegenleri boyutlarına göre sınıflamışlar ve hangi grupta kaç tane gezegen var ona bakmışlar. Amaçları kuramsal olarak ötegezegen modeli yapmak. Çıkan sonucu grafikte görüyorsunuz. Ötegezegen araştırmacıları yeni kavramlar üretiyorlar Neptünden biraz daha küçük olana mini-Neptün, Jüpiterden biraz daha küçük olana mini-Jüpiter, yerden biraz büyük olana süper-Dünya gibi.

Neden mini-Neptün boyutlarında ötegezegen daha çok sayıda olduğunu şöyle bir örnek ile açıklıyorlar. Kekin suyunu az katıpda pişirisen kupkuru bir şey olur, fazla koyarsan bu kez de kek çorbası olur, önemli olan en iyi miktarda su kullanmak diyorlar. Ötegezegen oluşumunda da karışıma gaz eklemek gerekiyor, eğer gazı az eklersen yer, Mars gibi ötegezegen elde edersin, gazı fazla verdiğinde ise bu kez gaz çorbası yani Jüpiter benzeri ötegezegen elde edersin.

Araştırmacılar neden mini-Neptün boyutlarında daha fazla ötegezegen olduğunu ortaya koymak için uğraşmışlar, gezegeni yıldızına yakın koymuşlar, uzak koymuşlar bir türlü becerememişler. Bana göre en büyük eksiklikleri bu grafiğe güvenmeleri. Bulunan gezegenlerde seçim etkisi var, yani kütlesi büyük olan ötegezegenleri çok kolaya buluyoruz ama yer ve daha küçüklerini çok zar yakalıyoruz, nedeni de teknolojimiz henüz o düzeyde değil. Büyük olasılıkla evrende çok fazla yer büyüklüğünde gezegen var ve bizim onları keşfetmemizi bekliyorlar. Sevgilerimle...