Birçok konuda ama ben bugün sadece birinden söz edeceğim. NASA'nın Bulutlar ve Dünya'nın Radyant Enerji Sistemi (CERES, Clouds and the Earth’s Radiant Energy System) adlı çalışma grubu bugün 6 uydu ile yeri gözlemekte.

Bir uydunun çektiği fotoğrafları daha iyi analiz etmek için yerden çekilen bulut fotoğraflarına gereksinmesi var. Örneğin her ikisi de soğuk ve parlak olan ince cirrus bulutları ile karlı bölgeleri birbirinden ayıramıyorlar. Yerden çekilen bulut fotoğrafları o zaman çok işe yarıyor.

Dünyadan bir çok okul ve öğretmen bu konuda NASA'ya yardım ediyor. Yerküre Gözlemcisi (GLOBE Observer) proğramı hem Android hem de iPhone'larda çalışan bir uygulama ve bu yazılımı telefonunuza yükleyebilirsiniz. Çektiğiniz her fotoğraf internete bağlı olduğunuz anda NASA'ya otomatik olarak gidiyor ve siz bir yandan NASA'ya yardım ederken diğer yandan bir bilim projesinde görev almış oluyorsunuz.

Türkiye'den 87 okul bu etkinliğe katılmış ama her zaman olduğu gibi yarım yamalak olmuş, çünkü prosedürü tam takip etmemişler. Çoğunun enlem ve boylam bilgisi bile yok, kimi öğretmenler adlarını bile yazmamışlar. Öğrencilerinizi böyle bir etkinliğe katmak istemez misiniz? O zaman etkinliğin web sayfasını (https://www.globe.gov/) iyice incelemenizi öneririm. Türkiyeden katılan okulları ise https://www.globe.gov/web/turkey sayfasından görebilirsiniz.

Çağ Üniversitesi'nden Sevgili Arif Solmaz bu etkinliğin içinde, ayrıntılı olarak öğretmenler ve öğrencileri bu etkinliğe nasıl katılırlar konusunda bir döküman hazırlarsa çok iyi olur. Üstelik NASA bir ülke koordinatörü istiyor, bu görevi de üstlense NASA'ya doğru dürüst yardım etsek kötü mü olur? Sevgilerimle...