Bu sene iki tane güzel kuyrukluyıldız (KY) güneş sistemini ziyaret ediyor, her ikisi de periyodik yani 4 senede veya 6 senede bir elips yörüngelerinde güneşe yakın geçerler. Peki bu sene ne oldu da bunlar bu kadar konuşuluyor derseniz, yanıtı dünyamıza yakın geçmeleri.

Biliyorsunuz uzun zamandır 21P (Giacobini-Zinner) KY'nı gözlüyorum. Ama bir tanesi daha var ki 15 Aralıkta dünyamıza en yakın olacak ve çıplak gözle görülebilecek, 46P (Virtanen) KY'ı.

Benim uzun süre gözlediğim 21P 7. kadir parlaklığa kadar çıktı. 46P ise 15 aralıkta 4. kadir parlaklığında olacağı tahmin edilmekte. Unutmayalım bunun nedeni sadece KY'ın bize yakın olması. Büyükayı takım yıldızının 7 parlak yıldızından en sönük olanı kadar parlak olacak. Bu parlaklık eşeli ve KY'ların ışığının dağılmış olması bize yine görkemli bir görüş sağlamayacak, onu sadece beyaz bir bulut gibi izleyeceğiz.

Gelelim başlıkta sorumuzu neden dile getirdiğime. 13 Aralık gökyüzünde Perseid göktaşı yağmurundan sonra en çok akanyıldız yağmuru olan Geminid'lerin maksimum olduğu gün. O gün ilkdördün evresinde Ay geceyarısı batacak ve Geiminidler de zaten geceyarısından sonra gözlenir. O gün ve takip eden günlerde 46P KY'ı en parlak konumunda olacak.

13-15 Aralık tarihlerinde Antalya-Saklıkent'de mini bir gözlem şenliği yapalım mı? Var mısınız? KY fotoğrafı ve geniş açı akan yıldız fotoğrafı çekmek ister misiniz?

KY 21PKY 21P

İlişik iki görselde 21P ve 46P KY'larının yörüngelerini görüyorsunuz. Birincisinde 20 Eylül günü güneş sisteminde nerede olduğu, 46P'nin ise 15 Aralık tarihinde nerede olduğunu görüyorsunuz. Bu tür grafikleri okumak önemli, aslında her ikisi de birer bilimsel animasyon, yayınlandığı NASA sayfasına giderek bu animasyonla oynayıp, gezegenlerin ve KY'ın yörüngesinde nasıl hareket ettiğini görebilirsiniz.

Bağlantı adresleri;
https://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=21P;cad=1;old=0;orb=1;cov=0;log=0#orb
https://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?orb=1;sstr=46P

Sevgilerimle...