Dersem aklınıza hemen farklı ayakkabı kutuları gelir ama biraz bilim medyasını izlediyseniz ne demek istediğimi anlarsınız. Japon Uzay Ajansı Hayabusa2 adlı bir uzay aracını yer yörüngesine çok benzeyen bir konumda dolaşan ve dünyamız için tehlikeli dediğimiz Ryugu adlı bir göktaşı (asteroid) çevresinde yörüngeye oturttu.
Hayabusa2 üzerinde dört tane kondu (lander) taşıyordu. Bu konduları Ryugu'nun yüzeyine bırakarak göktaşının yapısını anlamak istiyorlardı.
İşte fotoğrafın sağ üstünde gölgesini gördüğünüz ayakkabı kutusu büyüklüğündeki kondu başarıyla Ryugu yüzeyine yerleşti ve daha sonra 17 saat çalışarak ana uzay aracına bilgi gönderdi. Büyüklüğü ayakkabı kutusu kadar ve 10 kg ağırlığındaki bu kondu Hayabusa2'den ayrıldıktan sonra hemen kamerası çalıştı ve bu fotoğrafı çekti, fotoğrafta kendi gölgesi de çıktı. 4 kondudan üçünü Japonyadaki iki üniversite üretti ama MASCOT (Mobile Asteroid Surface sCOuT) adı verilen bir tanesini Alman ve Fransız uzay ajansları ortak geliştirdi. 900 m çapındaki Ryugu'nun kütle çekim kuvveti çok zayıf olduğu için kondulara yüzeyde dolaşmaları için tekerlek takılmadı onun yerine zıplayarak gezmeleri sağlandı. Her zıpladığında da MASCOT'un üzerindeki dört bilimsel alet çalışarak yüzeyin tam anlaşılmasını sağlıyordu. Bir ülkenin gönderdiği uzay aracına yerleştirmek için biz de bu büyüklükte bir kondu neden yapmayalım. Sevgilerimle...