Ölmekte olan bir yıldızın meydana getirdiği bir gezegenimsi bulutsu yoksa çok uzakta bir gökada mı? Evet bu fotoğraf uzayda çekildi ama her ikisi de değil. 2010 yılında ESA çok güzel bir şey düşündü ve Uluslararası Uzay İstasyonuna (UUİ) Cupola adlı bir modül ekledi.

Daha önce UUİ'nin bir penceresi var mıydı, inanın bilmiyorum ama Cupola tam bir pencere görevi gördü. UUİ'nin meşhur robot kolunu (vinci mi desek) astronotlar buradan idare ediyorlar, gelen ve giden uzay araçlarına, gök cisimlerine buradan bakıyorlar. En önemlisi de dünyamızın güzel görüntülerini bu modülden çekiyorlar. Ben UUİ'de olsam bu pencerenin kenarından hiç ayrılmam.

Gelelim fotoğrafa, geçtiğimiz ay bı fotoğrafı ESA astronotu Tim Peake Cupolo modülünün içinden çekti. Modülün penceresine çarpan bir uzay çöpü 7 mm çapında bir kırık oluşturmuştu. Bunu yapan uzay çöpünün çapı binde bir mm büyüklüğünde bir metal parçası olduğu tahmin ediliyor. Neyse ki modülün pencereleri dört katlı ve bu tür çarpışmalar büyük bir tehlike meydana getirmiyorlar. Fakat 1 cm'den büyük bir çöp çarptığında UUİ'de bir aletin parçalanmasına neden olur. 10 cm'deen büyük bir uzay çöpünün çarpması o kocaman 430 tonluk UUİ'nin parçalanmasını sağlar. Sevgilerimle...