Başarısını hangi ülke gerçekleştirebilir diye sorsanız hemen aklınıza ya NASA ya da Rusya gelir değil mi? Hayır her ikisi de değil, son zamanlarda uzay teknolojilerindeki başarısı ile bu işi yapan Hindistan.
Hükümetleri bu teknolojiye bütçe ayırıyor ve Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu ISRO (Indian Space Research Organisation) da bu bütçeyi çok etkin bir şekilde kullanıyor. 2013 yılında Mars yörüngesine gönderdiği insansız uyduyu 73 milyon dolara mal etmişti ki aynı yıl NASA Mars'a gönderdiği uyduyu 675 milyon dolara gönderebilmişti. Çok tutumlu bir uzay ajansı.
Şubat ayında tek bir atışla 113 uyduyu yörüngeye yerleştirecekler. Bu uydulardan sadece 3 tanesi Hintlilere ait, diğerleri başta ABD, Almanya ve Fransa olmak üzere yabancı ülkelerin uyduları. Bu Hindistan'ın artık uzay çalışmalarından iyi para kazandığını gösterir, her ülke benim uydumu da sen fırlat diyor, çünkü ucuza mal ediyorlar. Geçtiğimiz Haziran ayında da bir seferde 13 tanesi ABD'ye ait 20 uyduyu bir seferde yörüngeye yerleştirmişti.
Bu konuda rekor şimdiye dek Rusya'ya aitti. 2014 yılında tek seferde 39 uyduyu yörüngeye yerleştirmişti. Fakat işte Hindistan bu rekoru kıracak. Büyük olasılıkla bunların çoğu küp uydudur, ne olursa olsun, onların hepsini farklı yörüngelere yerleştirmek başarılı bir Ar-Ge gerektirir. Bir gün bizim de ülkemiz bu tür başarılara imza atar demekten başka söylenecek sözümüz yok herhalde. Sevgilerimle...