1998 yılına gelinceye dek uzayda bir çok uzay istasyonu yer aldı, örneğin Salyut, Mir ve SkyLab gibi. Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) 5 devletin anlaşmasıyla 1998 yılında kurulmaya başlandı.

NASA (ABD), RosCosmos (Rusya), ESA (Avrupa), JAXA (Japonya) ve CSA (Kanada). Yeryüzünden ortalama 380 km yukarıda, yaklaşık 1.5 saatte bir dünyanın çevresinde dolanan UUİ, şu anda 420 ton ağırlığında çok büyük bir istasyon. O kadar büyük ki her gün başımızın üstünden geçen UUİ gökyüzünün Güneş ve Ay'dan sonra üçüncü parlak cismi oldu.

UUİ artık yavaş yavaş eskimekte ve ülkeler bunun için her zamankinden daha fazla bütçe ayırmaktalar. İstasyonda çalışan bir amerikalı astronot için NASA günde 7.5 milyon dolar harcamaktadır. Uzun görüşmelerden sonra ilgili devletler 2024 yılına kadar UUİ'yi uzayda tutmaya karar verdiler, daha sonra ne olacağı belli değil. Bir ihtimal 2028 yılında yani 30. yaşında UUİ'yi düşürecekler. ABD'de AXIOM Space şirketi NASA ile anlaşarak ticari uzay istasyonu kurmak istiyor ve planları hazırlayıp gerekli hazırlıkları yapmaya başladı.

UUI fb31Ocak2017 2İlk ana modülünü şu andaki UUİ'ye 2020 yılında bağlayacak. Bu modülün gövdesinin tamamı güneş panelleri ile kaplı ve üç kapısı daha var. İlk resimde sağ altta bu modül görünüyor. Söz konusu üç kapıya uzay araçları kenetlenebilir veya yeni modüller eklenebilir. Bu yatırımın pazarlamasını 20'den fazla ülkenin yöneticileri ile konuşarak yapıyorlar, en büyük beklentileri uzayda üretim yapacak ülkeler ve uzay turizmi. Böyle bir yatırımı sadee Axiom şirketi değil Bigelow Areospace şirketi de planlamaktadır. 2024 yılından sonra UUİ'den vazgeçilirse ticari uzay istasyonu çalışmaya devam edecek şekilde planlanmaktadır. İkinci resimde UUİ'suz kendi başına yer yörüngesinde dolanacak ticari uzay istasyonu görülmektedir.

Biz ülke olarak bu planların, yatırımların neresindeyiz diye lütfen sormayın. İlk planımız 50 milyon dolar ödeyerek ilk astronotumuzu belki bu ticari uzay istasyonuna göndereceğiz. Diğer ülkeler orada ne yapmayı planlıyorlar, biz ne yapabiliriz konusunda bugünden biraz kafa patlatmamız gerekir ama gündemimiz farklı. Ticari firmalar devletlere göre çok daha az bir harcama ile uzay yarışında ilerleme katedecekleri aşikar. Sevgilerimle...