Bir yerlerden firar etmiş yıldız olur mu diye sorduğunuzu düşünüyorum, sanki hapishaneden firar etmiş gibi. Bu konuda daha önce bir kaç yazı yazmıştım

(bakınız: Yüksek Uzay Hızlarına Sahip Yıldızlar ; Samanyolundan Atılan Serseri Yıldızlar). Hatta firari gökadalardan bile söz etmiştim (Uçan Gökadalar). Bugün de size özel bir firari yıldızı tanıtacağım. Fotoğrafta tam ortada bulunan Zeta Ophiuchi.

Görsel bölgede çekilen fotoğraflarda tam bu yıldızın olduğu bölgede hafif bir toz gözükür ama WISE uzay teleskobu ile alınan kırmızı öte bölgede ilginç bir görüntü karşımıza çıkıyor. Bu firari yıldız koca bulutu önüne takmış götürüyor sanki. Firari yıldızların nasıl oluştuğuna bakarsanız Zeta Ophiuchi de çok yüksek bir hızla Samanyolu içinde hareket ediyor. Hızı saniyede 24 km (saatde yaklaşık 87 000 km).

Zeta Ophiuchi 20 Güneş kütlesine sahip ve Güneşten 65 000 kez daha parlak olan canavar gibi yıldız. Eğer bu toz bulutu içinde olmasaydı gökyüzünün en parlak yıldızlarından biri olacaktı ve bize mavi renkte gözükecekti. Teleskopla görüntüsü alındığında ise kırmızı sönük bir yıldızdır. Hızlı yaşa genç öl özdeyişine uygun yaşayan bir yıldız. Toplam 8 milyon yıllık yaşının yarısını yaşamış, geriye çok az zamanı kalmıştır. Güneşi düşünürseniz toplam yaşayacağı zaman 10 milyar yıldır.

Fotoğrafta, Zeta Ophiuchi sağ alttan gelip sol üst köşeye doğru hareket etmektedir. Çok kuvvetli yıldız rüzgarları ile gazı ileri doğru itmekte ve önünde sıkışan gaz daha da çok parlamaktadır. Denizde hızlı giden bir botun önündeki dalgalara benziyor. Fotoğraf WISE’ın dört filtresi ile alınmış ve istiflenmiştir. Mavi 3.4, cam göbeği 4.6, yeşil 12 ve kırmızı 22 mikron filtrelerini temsil etmektedir. ilk iki filtre yıldızları, son iki filtre ise toz bulutunu göstermektedir. Sevgilerimle…