Her iki bulutsu da Arabacı takımyıldızında bulunmakta ve yine her ikisi de yeni oluşmuş açık küme yıldızları barındırmaktadır. Hidrojen bulutlarının içine gömülmüş bu genç mavi yıldızların ışığı ile söz konusu bulutlar aydınlanmaktadır.

IC417 19Nisan2016 NGC1931 19Nisan2016

 

 

Soldaki kırmızı renkli fotoğrafa baktığınızda sağ üstte örümceği (IC 417) ve sol altta sineği (NGC 1931) kolayca görebiliyorsunuz, değil mi? Sinek bizden sadece 10 IY, örümcek ise 10 000 IY uzaktalar, sineği yutamayacak deği mi?

İkinci yeşil fotoğrafta ise bu kez sadece örümceğin kırmızı öte bölgede çekilmiş fotoğrafını görüyorsunuz. 1.2 mikron fitresinde alınmış bölgeler mavi, 3.6’da alınmış bölgeler yeşil ve 4.5’da alınmış bölgeler kırmızı ile yapay olarak renklendirilmiş. İlk filtre yerdeki teleskop ile diğer iki filtrede alınan fotoğraflar ise Spitzer uzay teleskobu ile alınmıştır. Hemen dikkatinizi çekecektir, örümcekten geriye bir şey kalmamış ve neredeyse benim yeşil elbiseli kızıma benzemiş.

Sonuç uzaya hangi dalgaboyunda bakıyorsanız her zaman birbirinden farklı görüntüler elde edersiniz. Burada görsel bölge ile kırmızı öte bölgede aynı bulutsunun alınmış iki fotoğrafını karşılaştırabilirsiniz. Sevgilerimle…