Evet bazı yıldızlara gökadaları bir tekme vurarak sistemin dışına atarlar. Bu yıldızlara serseri, koşan veya yüksek hızlı yıldızlar gibi adlar verilir.

Ben de “Yüksek Uzay Hızlarına Sahip Yıldızlar” başlıklı yazımda bunlardan söz etmiştim. Son yıllarda bunların kataloğu yapılıyordu ve keşfedilenlerin sayısı sadece 10 taneydi. Fakat son yapılan bir araştırmada Samanyolunun sınırları dışında yaklaşık 700 serseri yıldız bulundu. Bu araştırmayı yapan gökbilimcilere göre hepsi de Samanyolunun merkezinden fırlatılan yüksek hızlı yıldızlar olduğunu iddia ediyorlar.

Bulunan yıldızlar yüksek metal oranına sahip kırmızı dev yıldızlar oldukları için hemen göze çarpıyorlar, çünkü SLOAN gök taramasında farklı renkte gözüküyorlar. Bugüne kadar hiç bir gökbilimcinin dikkatini çekmemiş olmaları ilginç. Eğer çift yıldızlardan biri süpernova olarak patlarsa diğer bileşen veya bir kara delik ile etkileşime giren bir yıldız yüksek hızla fırlatılır. Bu modeller içinde en çok kabul edileni ise bir çift yıldız, kara deliğin yanından geçerken onun çekim kuvveti ile bileşenlerden biri kara deliğe doğru yönelirken diğer bileşen büyük bir hızla savrulur ve serseri yıldızı oluşturur.

Kırmızı dev yıldızlar, Güneş gibi küçük yıldızların yaşamlarının son evresidir. Dolayısıyla serseri yıldızların fırlatıldıklarında güneş gibi küçük yıldızlar olduğu anlaşılıyor. Samayolu dışına atıldığında yaşlanmaya devam ediyorlar ve sonunda kırmızı dev oluyorlar. Yüksek hızda hareket etseler de, merkezden sarmal kolun kenarına gelmeleri yani 50000 ışık yılı uzunluğundaki yolu katetmeleri 10 milyon yıl alır. Serseri yıldızları keşfetmenin bir çok yolu var ama bu araştırmayı yapan ekip onları Andromeda ve Samanyolu arasındaki gökadalar arası uzayda olağandışı kırmızı renklerinden buldular.