Biliyorsunuz ben evrenbilimden (kozmoloji) anlamam ama nedense hep yaptıkları bana saçma gelir. Gökbilimciler olmasa hepsi bilimsel açıdan aç kalacaklar gibi gelir bana. Müthiş matematik denklemleri içinde kaybolurlar daha sonra da elde ettikleri sonuçları gökbilimciler kanıtlasınlar diye uğraşırlar.

Yaklaşık 5 yıl önce 3 fizikçi Nobel ödülü aldı, ne bulmuşlardı anımsıyor musunuz? Gözlenen 50 tane süpernovayı kullanarak evrenin sabit bir hızla değilde gittikçe hızlanarak yani ivmelenerek genişlediğini ortaya koymuşlardı. O zaman da evren içinde bir enerji olması gerekirdi ki bu hızlanmayı sağlasın. İşte ona da kara enerji (dark energy) dediler.

Yeni yayınlanan bir makaleye göre bugüne dek gözlenen 720 süpernova verisini inceleyen bir grup bilim insanı böyle bir olayın olmadığını ortaya koydu. Evren genişliyordu ama sabit br hızla, ivmelenme falan yok dediler. Type Ia adı verilen süpernova türü patladığı zaman hepsi uzaya aynı miktarda enerji yayıyorlardı. Dolayısıyla gözlenen parlaklıkları sayesinde hangi gökadada patladıysa onun uzaklığından yararlanıyorlar.

Sonuç şimdi ne olacak? Nobel ödülleri ellerinden alınmayacak doğal olarak ama acaba kara enerji ne kadar azalacak, yoksa tamamen yok olacak mı? Neyse ki Birtan hocam var, bize bu konuda akıl verir. Fakat en güzeli nedir biliyor musunuz? Bilim kendini sürekli yeniler, veriler ortadadır, herkes kullanır ve tartışma hiç bir zaman bitmez. Sevgilerimle…