Kim daha iyi ekipmana sahip ise isimleri de o veriyor doğal olarak. İşte Kuğu takımyıldızında Deneb'e yakın bu büyük bulutu da Kuzey Amerika kıtasına benzetmişler. benim fotoğrafta sağ üste görülen karanlık bölge de Meksika körfeziymiş.

Ay büyüyünce nihayet satın aldığım PixInsight yazılımına geri döndüm. Bu yazılımın hala %10'nu kullanıyorum belki. İlk denememi neden bu bulutsu üzerinde yaptım diye sorarsanız benim büyük ustalarımdan Sevgili Uğur İkizler son zamanlarda bu bulutsu üzerinde çalışıyordu, onun yeteneklerinin yarısına ulaşabilir miyim düşüncesinden kaynaklandı.

Ben gökyüzünün altında fotoğraf çekmeyi seviyorum. Hard diskte çektiklerimi arşivlerken yüzlerce gök cismini çektiğimi gördüm. Artık NGC, Messier ve IC katalokları yetmemiş Sharpless ve Lynds kataloklarına dalmışım. Bunları değerlendirmek için artık bilgisayar başına oturmam gerektiğini anladım.

Bulutsuyu bir hafta aralıkla iki gece çekmiştim. Bu ilk gece aldığım üç dakikalık 38 görüntüden oluşuyor. Yaklaşık iki saatlik bir gözlem. ISO 3200 kullanıldı ama kalibrasyon görüntülerinin sayısı çok azdı. Sevgilerimle....