Uzmanlık alanım olmasa da uzaydan elde edilmiş bazı verileri sizinle paylaşıyorum. Bu haritaya baktığınızda ne kadar güzel bir ülkede yaşadığımızı görebilirsiniz.

Uzaydaki GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment) uydusu NASA ve Alman Uzay Ajnsı'nın ortak yapımı. Bir şekilde yeryüzndeki suları saptayabiliyor bu uydu. Harita 2012 Ocak ayı ortalamasının, 2002-2015 yılları arasındaki Ocak ayları ortalamasından farkını gösteriyor. Koyu alanlar suyun azaldığı bölgeleri gösteriyor. Bu bölgeler için kuraklık işareti diyor uzmanlar. Bizim ülkemize baktığınızda ise suyun azalmadığını ama aynı zamanda artmadığını görüyoruz. Haritaya bakarak uzmanları yaptığı bir çok analiz var ama onları size anlatmayacağım.

Bilim insanları ayrıca ağaç gövdelerinde var olan halkaların genişliğine bakarak 1100-2012 yılları arasında kuzey Afrika, Yunanistan, Lübnan, Ürdün, Suriye ve Türkiye'de hangi yılda kuraklık oldu diye de araştırmışlar. Kurak ve yağışlı yıllar çok geniş bir aralığı kapsadığı için tam bir sonuca varamamışlar ama Akdenz'in kuzeyi yağışlı olduğunda Afrikanın batısı kurak, ve bazı zaman aralıklarında da bunun tam tersi gerçekleşiyor. Hermeyse önemli olan benim ülkem, ne kadar güzel bir ülke olduğunu görüyoruz, bu memleket bizim, onu sevelim. Sevgilerimle...