Bu fotoğrafa baktığımda ilk aklıma gelen eteklerini savurarak çılgınca dans eden bir kadını hayal ettim. Çünkü bu güzellik ve zerafet sadece kadınlarda vardır. Peki kim düşürdü bu fotoğrafı önüme?
Dün gece büyük sarmal gökadaları yazarken merak etttim, acaba evrende bugüne dek gördüğümüz en büyük sarmal gökada hangisidir diye. İşte karşıma bu güzel çıktı.
Katalog adı NGC 6872. Bazı kesimler ona Akbaba gökadası da diyorlarmış, halt etmişler, bu görkemli güzellik, leş yiyen bir akbabaya benzetilir mi? Eteğini bir ucundan diğer ucuna olan uzalığı 522 000 IY, Samanyol'ndan 5 kez daha büyük. Bizden uzaklığı ise 212 milyon IY. Güney yarımküresinde TavusKuşu takımyıldızında görüldüğü için benim teleskobun içine düşmeyecek, çok yazık, onun fotoğrafını çekmek isterdim. Normal görünüşlü bir gökadadan ayrılmasının nedeni hemen üstünde bulunan IC 4970 merceksi eliptik gökada ile çekimsel etkileşmesi.
Bu etkileşme sonucunda NGC 6872’de yıldız oluşumu hızla artıyor. Elektro manyetik tayfın mor öte ve kırmızı öte bölgelerinde gözlendiğinde gökadanın merkezi bölgesi ve ortasında bulunan çubuktaki yıldızların yaşlı olduğunu ve yeni yıldız oluşum oranının çok düşük olduğunu görüyoruz. Fakat sarmal kollara gittikçe hem yıldız oluşum oranı artıyor ve bol miktarda genç yıldızları görmeye başlıyoruz. Fotoğrafta mavi renkte gördüğünüz bölgeler GALEX Uzay teleskobu ile mor öte bölgede çekilmiştir.
Sonuç yaşamınızda mutluluğu ve güzelliği arıyorsanız, bilgisayar ekranında bile bulabiliyorsunuz. Sevgilerimle…