Bu gördüğünüz fotoğraf gökbilim dünyasının en önemli aletlerinin çektiği farklı dalgaboylarındaki görüntülerinin üst üste getirilmesi ile elde edilmiştir.

Baktığınızda gerçekten bir diş fırçasını ve onun üzerine dökülen diş macununu andırıyor. Tüm renkler yapay, daha doğrusu her dalgaboyu için farklı renk kullanılmış. Hubble ve Subaru ile alınmış normal görüntülerin üzerine kırmızı ile gösterilen Chandra uydusundan elde edilen x-ışın, yeşil olanı ise radyo bölgesinde elde edilmiş. Renkleri ve dalgaboylarını ne yapacaksınız, oturup bu güzelliği seyredin.

Katalog adı RX J0603.3+4214 olan bu bir gökada kümesi, fakat yalnız değil, aslında iki gökada kümesi çarpışıyor. Gökadaların çarpışarak büyüdüğünü biliyordum ama kümelerin çarpışarak büyüdüğünü bu güzele merak sarınca öğrendim. İşte bu çarpışmanın sonunda gazın şok dalgaları ile etkileşmesi sonucu radyo ışıması çıkyor. O yeşil yapının boyu 6.5 milyon IY, kümenin uzaklığı ise 3 milyar IY. Bu çiftin meydana getirdiği çekimsel mercekten yararlanarak iki kümede de büyük kara madde topluluğunun konumu saptanmış. Bu kadar bilgi sanırım yeter. Sevgilerimle...