Ayna çapı 6.5 metre olan James Webb uzay teleskobunun yapımı nihayet bitti. 26 yaşındaki Hubble uzay teleskobunun aynası 2.4 metreydi, 8 milyar dolara mal olan bu yeni teleskobun ayna çapı Hubble'dan 2.7 kez daha büyük.
Dolayısıyla evrenin daha derinlerini görebilecek. 2018 Ekim tarihinde uzaya yerleştirilecek olan teleskobun yapımı 20 yıldan fazla sürdü, Kırmızı öte bölgede gözlem yapacak teleskop yer çevresinde bir yörüngede çalışmayacak, 2. Lagrange noktası adı verilen Güneş-Yer çizgisini düşünürseniz dünyanın da yaklaşık 1.5 milyon km uzağında bir noktada görev yapacak.
Aynasının büyüklüğü yanında çok duyarlı detektörü ile yerden gözlenen en sönük yıldızdan 400 kat daha sönükleri ayırt edebilecek. Ötegezegenlerin atmosferlerini inceleyebilecek. Yapılan benzetme çok güzel, Ay üzerinde bir bombus arısını farkedebilecek. Bizim köyde buna bambu arısı derler, balık ağzı veya aslan ağzı dediğimiz çiçeğin yapraklarını aralayarak içeri girip polen toplaması seyre değerdir. Ortalama büyüklüğü 2 cm olan bu arıyı Ay yüzeyine koyduğumuzda ya güneş ışınlarını yansıtmasından, ya onun yayınladığı ısısal ışımasından James Webb onu görecek. Gökbilimde yeni bir çığır açacak bu teleskobun uzaya yerleştirilmesini tüm gökbilimciler merakla bekliyor. Sevgilerimle...