1948 yılından bu yana en büyük dolunay konusunu Serdar hocam Popüler Astronomi sayfasında çok güzel yazmış, okuyabilirsiniz. Benim değinmek istediğim konu biraz farklı. Eklediğim şekilde Ay yörüngesini görüyorsunuz.
Bu enberi ve enöte noktaları Güneş ve gezegenlerin çekim etkisi ile uzayda sürekli yer değiştirir, yani yere olan uzaklıkları da değişir. Eğer Ay enberi noktasında iken dolunay evreesine girerse buna SüperAy diyoruz. Yarın Türkiye saati ile (kaldı mı bilmiyorum!!!) 08:24'de enberi noktasında olacak ve 10:54 de Ay dolunay evresine girecek. O nedenle bugün akşam da Ay'ı yine yusyuvarlak göreceğiz ama asıl yarın akşam o güzel kendini güzelce gösterecek.
Enöte noktasında Ay dolunay evresine girdiğinde de MinikAy diyoruz. Aradaki fark %13-14 yöresinde oluyor, yani Ay daha parlak ve daha büyük gözüküyor. Ay aslında aynı Ay, boyutunu değiştirmez ama gözlediğimiz Ay açısal çapını değiştirir. Sosyal medyada bu tür yazıları okuyarak bugün-yarın gökyüzünde kocaman bir Ay beklemeyin, eğer minik ve süper olanları yan yana olsaydı gözümüz seçerdi o büyük olanı.
En önemli konu da Ay'ın evresi ile yeryüzündeki olaylarla bir ilişki aramayın. Sadece bize doğru yansıttığı güneş ışığında değişim oluyor, yoksa aynı Ay yer ekseni çevresinde döndüğü için hergün bir kez bizim başımızın üstünden geçiyor. Yaşamımıza etkisi sadece kütlesi ile mümkün olur, ışığı ile değil. Sevgilerimle...