Bu çarpışan sözcüğünü artık sevmiyorum, bana göre kötü bir sözcük, bundan böyle kaynaşan gökadalar tanımını kullanacağım. Düşünsenize bir eliptik veya sarmal gökadanın tek başına görünüşleri nerede, kaynaşan gökadaların görünüşleri ne kadar farklı. İşte bu güzellliği insanlara benzettim. Yeni tanışıp evlenen çiftlerde kadının gözü parlar mutluluktan, özgüveni tavan yapar.

Erkek ise o kadına bakarak gittikçe medenileşir ve çok mutlu görünür. Hemen bu kaynaşmanın ardından üreme içgüdüsü baskın olur ve üremeye başlarlar. Kaynaşan gökadalar da aynı böyledir, kaynaşmadan sonra yıldız oluşum hızı birden bire artar.

İribaş gökadası da başından böyle bir olay geçmiş bir gökada. Kaynaştığı gökada sağüstte sarmal kolların arkasında ve ondan 300 000 IY uzaklıkta. 420 milyon IY uzaklıkta, Ejderha takımyıldızında bulunan İribaş, işte bu güzelliğini kaynaşmadan sonra alıyor. Önünden geçen gökada onun yıldızlarına, gaz ve tozlarına öyle etki ediyor ki 280 000 IY uzunluğunda görkemli bir kuyruk oluşturuyor. Gökada yaşlandıkça bu kuyrukta bulunan açık yıldız kümeleri birer uydu gökada olarak onun çevresinde dolanacaklar. Yeryüzünde görülen uzun kuyruklu iri başlı kurbağa türünden esinlenerek bu isim verilmiştir. Siz de kaynaşmak için acele etmeyin, bekleyin. Çekim kuvvetiniz bu olayı bir gün gerçekleştirecektir. Sevgilerimle...