Fotoğrafa dikkatli bakın, bir radyo teleskopla alınan bu görüntü evrenin ne denli büyük, insanların ne denli küçük olduğunu gösteriyor. Fotoğrafın bir uçtan diğer uca büyüklüğü tam 100 000 IY mertebesinde, yani bizim gökadamız büyüklüğünde. Cygnus A adını alan bu radyo gökada merkezinde kocaman bir kara delik barındırıyor.

Bu kara delikten dışarı akan gökbilimcilerin jet dediği akımı görüyorsunuz. Dikkat ederseniz kara delikten ince bir hüzme ile akan plasma (çok sıcak yüklü parçacıklar) ışık hızına yakın bir hızla gökadanın içinde uzanıyor ve yıldızlararası ortamla karşılaştığında soğuyor ve kendisini iyice belli ediyor.

Bu akıntının içindeki enerji tüm Samanyolunun 4 katına eşit. Bu akıntılar neden oluyor, akıntının içindeki enerji nasıl birikiyor konusunda bazı kuramlar ileri sürülse de gökbilimciler öykünün nasıl oluştuğu konusunda çalışıyorlar. Ben işin astrofizik yönünü tartışacak bilgi düzeyine sahip değilim ama olayın büyüklüğü konusunda bilgi vermek için bu yazıyı hazırladım. Yaşamın güzellikleri varken neden birbirimizi yeriz, bir türlü anlayamamışımdır. Sevgilerimle…