Fotoğrafta gördüğünüz o güzelim dağ, yarın ben Saklıkent’i terkedeceğim için yalnız kalacağından üzülen dağlardan biri değil. Mars ile Jüpiter arasında bulunan cüce gezegen Ceres üzerinde bir dağ. Biliyorsunuz NASA’nın Şafak adlı uzay aracı bir yıldan fazla Vesta asterodini inceledikten sonra bir de gidip şu Ceres’i gözleyeyim diyerek bu cüce gezegene gelmedi 20-30 yıllık planlamanın sonucunda orada.

Ceres Ahuna krater 21Eylul2016

Daha önceki bir yazımda kraterlerin ortasındaki beyaz lekelerin ne olduğu konusunda yapılam araştırmaları sizinle paylaşmıştım. Bugün ise size Ahuna dağını tanıtacağım. Ahuna’nın yüksekliği 5 km ve tabanının uzunluğu 20 km. Üzerinde bulunduğu gökcisminin büyüklüğü ise dünyamızın yedide biri kadar. Daha da ilginci çevresinde başka dağ falan yok, yanında sadece büyük bir krater var.

Ceres’de yüzey sıcaklığı -113 derece. Bu cüce gezegenin kabuğu kaya ve buzlardan oluşmuş. Gökcisminin iç etkinliği yok, yani tektonik hareketler bu dağ oluşmamış. Dağın yamaçlarında gördüğünüz buz ve bu dağ bizim bildiğimiz dağlardan değil, soğuk volkan diyebiliriz. Volkandan çıkan sıcak su hemen donarak dağ yamacından akarken donuyor. Sizinle iki fotoğraf paylaşıyorum, bir tanesi NASA’nın 3D ile gerçekleştirdiği diğeri ise dağın yukarıdan görünüşü.

Şafak Ceres’in haritasını çıkarmakla kalmadı daha bir süre araştırmalarına devam edecek bu ilginç gök cisminde. O incelemesini yaparken ben de İstanbul’a doğru yola çıkıyorum, o güzelim gökyüzünde veda ediyorum yarın sabah. Ayrıca unutmayalım isanlar yalnızlarını kendileri seçer ama Ahuna ne yapsın doğa öyle buyurmuş. Sevgilerimle…