İngiliz bilim insanı bir grup uzun zamandır Havai Fişek (Fireworks) adlı gökada da takip ettikleri bir yıldızın yok olduğunu gördüler. Katalog adı N6946-BH1 olan bu yıldız neden yok olmuştu sorusunun yanıtı olarak yıldızın kendi kendini yediğini ileri sürüyorlar. Fotoğrafta yıldızı değil onun bulunduğu gökadayı görüyorsunuz.

2009 yılında bu yıldızın parlaklığı birden bire artmıştı, uzaya saldığı enerji Güneş’ten bil milyon kez fazlaydı, daha sonra yavaş yavaş sönümlendi. Son Hubble gözlemlerinde optik olarak yok olduğu göründü. Gökbilimciler bunu başarısız süpernova olarak tanımlıyorlar.

2003 yılından bu yana ileri sürülen bir iddiaya göre çok büyük kütleli yıldızlar patlayıp dış katmanlarını uzaya atamaz çünkü onların müthiş çekim güçlerin bu olaya engel olur şeklinde bir iddia var. Dolayısıyla yakıtı biten yıldızın çekirdeği içeri doğru çökerken dış katmanlarını da içine çekerek bir kara deliğe dönüşüyor.

Biz birbirimizi yiyoruz, yıldız kendini yemiş çok mu? 2009 yılında bu yıldız bir süpernova olarak patlayacaktı ama yüksek çekim gücü engel oldu ve şimdi bu büyük kütleli yıldız bir kara delik oldu görüşünde birleşiyorlar. Gökbilimcilerin şansı da ilk kez bir kara delik oluşumuna şahitlik yapmaları. Sözkonusu iddia başka gözlemlerle kanıtlanacak mı bekleyelim bakalım. Sevgilerimle…