Evet sekiz gezegenimiz var ama başka yıldızların çevresinde bulduğumuz gezegenlere baktığımızda sanki bir yalnızlığımız var. Bunu şekle bakarak zor da olsa anlayabiliriz.

Kepler uydusunun bulduğu 4000 ötegezegeni ele alan araştırmacılar yıldızına uzaklığı Mars-Güneş kadar olanları ve kütlesi Jüpiter’den küçük olanları getirmişler bizim güneş sistemine yerleştirmişler. Yerleştirirken de çaplarını belirten simgeler kullanılmış ve şeklin altında bizim gezegenlerimiz büyüklükleri verilerek karşılaştırılmaları sağlanmıştır. Tam ortada Güneş var doğal olarak. Güneş’den olan uzaklıkların logaritmasını alarak ötegezegenleri sanki bizim sistemimizdeymiş gibi yerleştirmişler. Bunları yerleştirirken de tek gezegenli, iki gezegenli, üç gezegenli ve dört ve daha daha fazla gezegenleri olanları gruplamışlar. Şekilde Mars, Dünya, Venüs ve Merkür gezegenlerinin yörüngeleri de uzaklıklarının logaritmaları alınarak gösterilmiş. Ayrıca Güneş’den 14 milyon km (10 Güneş çapı) uzaklıktaki çember de gösterilmiş.

Şekli anlattıktan sonra size ilginç gelen bir şey farkettiniz mi? Bir çok yıldızda bulunan gezegenler yıldızlarına çok yakın, yıldızının dizinin dibinde oturan 2 günde bir dolanan ötegezegenler bile var. Özellikle Merkür yörüngesinin içine düşen Neptün büyüklüğünde ötegezegenlerin sayısının ne denli fazla olduğuna dikkat edelim. Bir anlamda bu seçim etkisi yani gezegenine yakın büyük gezegenleri keşfedebiliyoruz, yıldızından uzakta olanları keşfetmemiz için teknolojimizin ilerlemesi gerekiyor.

Soru şu; bir çok yıldızda büyük kütleli gezegenler yıldızlarına yakın iken bizim güneş sistemimizde neden böyle bir gezegen yok? Bu durumu saptayan araştırmacılar bol miktarda simülasyon yaparak neden güneş sisteminde böyle güneşe yakın gezegen olmadığını araştırıyorlar. İleri sürülen tezlerden biri böyle büyük kütleli bir gezegen vardı ve yörüngesi gittikçe küçülerek güneşe düştü şeklinde. Bu tür tezlerin doğruluğunu test etmek için şu anda gözlem yapan GAIA ve gelecekte gözlem yapacak TESS uzay teleskoplarının bulgularını bekleyeceğiz. Sevgilerimle…