Fotoğrafta gördüğünüz üç astronot 27 Mart 2015 Cuma günü uzay istasyonuna gitti.

Önce kendilerini tanıştırayım, soldaki NASA astronotu Scott J. Kelly, diğer ikisi rus astronotları, ortadaki Gennady Padalka ve sağdaki Mikhail Kornienko. Biliyorsunuz Uluslararası Uzay İstasyonunda (UUİ) 6 astronot sürekli çalışmaktadır. Öyle ayarlıyorlar ki her üç ayda bir sırası gelen üçü iniyor, üç astronot çıkıyor, çünkü Soyuz uzay aracı üç kişilik. Her astronot 6 ay yukarıda görev yapıyor. Peki bu astronotlar neden farklı, çünkü Kelly ve Kornienko bir yıl uzayda kalacaklar.

NASA ağırlıksız ortamın insan vücuduna yaptığı fiziksel ve psikolojik etkileri daha yakından incelemek istiyor. Çünkü proğramlarında Mars yolculuğu var. Radyasyonun kemiklere yaptığı zararı, kan dolaşımındaki bozuklukları ve kasların zamanla neden zayıflladığını öğrenmek istiyor. Altı aylık sürelerde bu belirtiler var ama uzun zamanda nasıl olacak diye merak ediyorlar. Bu işi için de 51 yaşındaki Kelly seçilmiş, çünkü onun bir de ikizi var, Mark Kelly. Birini yeryüzünde diğerini UUİ'de sürekli kontrol altında tutarak yaşlanmanın etkilerine bakacaklar. Kelly daha önce de 159 gün UUİ'de görev yapmıştı, dolayısıyla şimdi bir yıl daha uzayda kalınca en uzun (500 gün) uzayda kalan NASA astronotu olacak.

Kornienko da uzayda bir yıl kalacak ama herhangibir rekor kıramayacak. Çünkü 1995 yılında Valery Polyakov Mir uzay istasyonundan döndüğünde aralıksız 438 gün uzayda kalmıştı, bu bir dünya rekorudur. Üçüncü astronot Padalka ise altı ay kalacağı UUİ'den döndüğünde toplam 878 gün uzayda kalarak, şu anda emeki olan Segei Krikalev'in 803 günlük rekorunu kırmış olacak. Gördüğünüz gibi tüm uzay rekorları rusların elinde. Sevgilerimle...