Amatör bir gökyüzü fotoğrafçısının sanatını burada sizinle paylaşıyorum. Bunun neresi sanat demeyin, içinde ayrıca bilgi de var.

Geçenlerde bir FaceBook arkadaşım bana gecenin üçünde bir mesaj yazdı. Hocam çok parlak bir gökcisminin fotoğrafını çektim ama inanamadım bu nedir diye soruyordu. Gönderdiği dört fotoğrafa bakarak ne olduğunu analamaya çalıştım ama sonra çözdüm ne olduğunu. Neyse ki karşımdaki kişi fotoğraf makinelerinden anlıyordu, sorduğum her soruyu yanıtlayınca problem çözüldü. Fakat en çok dikkat ettiği şey ise parlıyor ve sönüyor diyordu. Yani parlaklığı değişen bir gök cismiydi sanki onun çektiği. Satürn gezegenini doğarken ufkun biraz üzerinde çekmişti fotoğraflarını, gerçekten de görüntüde parlaklığı değişiyordu.

Gökyüzü fotoğrafçısı da teleskobuna bağladığı fotoğraf makinesi ile Sirius'un fotoğrafını çekmiş. Siz de yapabilirsiniz. Fakat bu amatör biraz yaramazmış, eli kolu durmamış. Uzun poz vermiş ve bu süre içinde sürekli teleskoba küçük fiskeler vurmuş. Dolayısıyla çekilen karede Sirius sürekli yer değiştirmiş. Ne kadar hızlı renk ve parlaklık değiştiğini görüyor musunuz? Çünkü ufka yakın cisimlerden gelen ışık atmosfer içinde uzun bir yol kateder ve bu sırada sürekli kırılır, saçılır ve bize göz kırpar, yani bazen hiç ışık gelmez veya tamamı gelir. İşte bu nedenle ışığının değiştiğini görürüz. Uçan daireciler de çektikleri fotoğrafta sarı, kırmızı mavi renk değiştiriyor, işte bu uzaylıların aracı derler ya siz onlara bakmayın, onlar fizik cahilidir. Sevgilerimle...