Satürn gezegeninin hangi uydusuna elini atarsanız ilginç mi desem acayip mi desem kendilerine özgü bir yapıyı görürsünüz.

Konferanslarımda genellikle Titan uydusunu anlatırım ama her uydusu farklı bir özellikte. Bu fotoğrafı Cassini uzay aracı tarafından 9 Mayıs 2015 tarihinde, uydudan 300 000 km uzakta iken çekildi. Uydu üzerinde eskiden bu yana bildiğimiz çok büyük Odysseus kraterini görüyorsunuz. Morötesi, yeşil ve kırmızı ötesi filtrelerle çekilen üç görüntü bir araya getirilerek renkli bir fotoğraf elde edilmiş. Nedir buradaki ilginçlik diye sorarsanız kraterin tüm yüzeyi uydunun geri kalan yüzeyine göre çok daha parlak. Bu farklılık ya krater alanının farklı kimyasından veya yapısal farklılığından kaynaklanmaktadır.

Tethys Uydusu 2Bu fotoğraf yine Cassini uzay aracının 11 Nisan 2015 tarihinde çok yakın geçtiği Tethys uydusunun. Yine aynı filtrelerle çekilen üç görüntü birleştirilerek renklendirilmiş. O da ne; sanki uzaylılar ellerine fırça almış da uydunun üzerini kırmızı bir şeritle boyamışlar. Sözkonusu kırmızı şerit eğer dikkat ederseniz çok büyük uzaklıklara kadar uzanıyor, bu sırada kraterleri ve dağları geçiyor ve hiç kırılma yok. Bu görüntü ile ilgilenen bilim insanları uydunun içyapısından kaynaklanan gaz fışkırması gibi daha bir çok model öneriyorlar ama ne olduğu konusu elimize daha çok veri ulaştığında çözüleceği aşikar. Sevgilerimle...