Hilal şeklindeki Ay'lardan söz ediyorum. Sanki "bir bilmecem var çocuklar" reklamına döndü ama başlık için kusuruma bakmayın. Yeryüzünde yaşayan bizler gökyüzünde gözümüz ile sadece Ay'ımızı hilal şeklinde görebiliriz, halbuki Satürn çevresinde dolanan Cassini uzay aracı bu ilk fotoğrafta onun üç uydusunu hilal şeklinde gözledi.

Fotoğraf 25 Mart 2015 tarihinde Cassini'nin görsel bölgede ve dar alan çalışan kamerası ile çekildi. Ortada büyük olan Titan (5150 km çapında), yukarıda solda olan Rhea (1527 km çapında) ve aşağıdaki küçük Mimas (396 km çapında)

Rhea MimasBu fotoğraf çekildiğinde Cassini Titan uydusuna 4.3 milyon km uzaktaydı. Dikkat ederseniz hilal keskin değil çünkü burada sadece Titan atmosferinin üzerindeki bulutları görüyoruz. Ayrıca atmosfere giren ışınlar kırıldığı için hilal olduğundan daha kalın ve biraz da flu gözükmekte. Halbuki buz ve kraterli bir yüzeye sahip olan Rhea'da hilalin kenarları ne kadar keskin çünkü atmosferi yok. Alttaki Mimas ise bu ayırma gücünde pek ayırt edilmiyor ama görebilseydik zamanında başına neler geldiğini farketebilirdik.

Enceladusİkinci fotoğrafta, Cassini Dione uydusuna çok yakınken (516 km) 16 Haziran 2015 tarihinde tarihinde çekildi. Üst sağda Satürn'ün bir başka uydusunu görüyorsunuz, Enceladus, o da yine hilal şeklinde. kutup bölgelerinden uzaya sıcak sular püskürten Enceladus ne kadar incelense yeridir.

Heriki fotoğrafta da uyduların görünen yüzeyleri Satürn'e bakmayan taraflarıdır. Bu uyduların dönme ve dolanma süreleri senkronize olduğundan Satürn'e hep aynı yüzlerini gösterirler bizim güzel Ay'ımız gibi. İkinci fotoğraftaki iki ince çizginin ne olduğunu hemen kavradınız sanırım. Sevgilerimle...