Uzaya yerleştirme amacı güneşi yakından incelemekti. Çok çeşitli dalga boylarında fotoğraf çekerek güneşin ışık küresini, renk küresini ve taç katmanını incelemek olan SOHO hiç beklenmedik bir görevi de yerine getirdi.
Başta bu uzay aracını atan bilim insanları farketmedi bu görevi ama amatör gökbilimciler hemen takip etmeye başledılar ve bir çok kuyrukluyıldız (KY) keşfettiler. Daha sonra bilimciler olayın farkına vardılar ve geliştirdikleri bir yazılımla güneşin yakınından geçen tüm kuyrukluyıldızları avlamaya başladılar. Fotoğrafta Güneş'e çok yakın geçen ISON kuyrukluyıldızının nasıl soyulduğunu görüyorsunuz.
Gelelim avlanan KY sayısına. SOHO her yıl 200 KY avlıyor ve Ağustos ayında sayı 3000 KY'a ulaşacak. Peki 15 yıl önceye kadar kaç KY keşfedilmişti. 1760 yılından bu yana yeryüzünden keşfedilen KY sayısı 900 yöresindeydi ve uzaya yerleştirilen gözlemevleri de sadece bir düzine KY bulmuştu. Sayıya bakar mısınız? İşte bu teknolojinin zaferi. SOHO yetkilileri bulunan KY'ların %75'ini vatandaşların bulduğunu söylüyor. Eskiden tüm amatör gökbilimciler ya güneş battıktan hemen sonra veya güneş doğmadan biraz önce güneş çevresini teleskopları ile tarayarak KY avcılığı yaparlardı. Artık bu görevi yeryüzünün her tarafına yerleştirilen ve her gece tüm gökyüzünü tarayan yüzlerce robotik teleskoplar veya onların gözden kaçırdıklarını da SOHO uydusu yerine getirmektedir. Sevgilerimle...