Bu konuda bugüne dek iki makale yayınlandı. Her makalede 40 yöresinde araştırmacı var, normal çünkü her araştırma bir işbirliği sayesinde yapılıyor. Fakat en güzeli araştırmacılar arasında uzun zamandır Almanya'da MaxPlanck Enstitüsünde çalışan sevimli kızımız Nilda Oklay'ın da olması. 67P'nin çevresinde ondan kopan yüzlerce toz parçasının dolandığı daha önce gözlenmişti. İlk makalede en büyük yarım metre boyutunda gözlenmişken ikinci makalede 6 metre boyutunda bir parçanın olduğu da saptandı. Dışarı doğru atılan gaz püskürmesi, küçük tozların KY'dan uzaklaşmasını sağlarken büyük parçaları uzaklaştıramamakta ve KY çevresinde eliptik bir yörüngeye sokmaktadır.

Bu doğal uyduların çok iyi yörünge tayininden elde edilecek en ilginç veri KY'ın kütlesi olacaktı. Arka plandaki yıldızlara göre bir parçanın kısa zaman içinde yaklaşık 10 görüntüde elde edilen konumlarından elde edilen yörünge parametrelerine araştırmacılar o kadar güvenmedikleri için 67P'nin kütlesinin yaklaşık 10^12 kg yöresinde olduğunu yazmakla geçiştirmişler. Bu parçaların ışık ölçümü gözlemlerinden onların kendi eksenleri çevresinde döndükleri de bulunmuştur. Çoğu parçanın hiperbolik yörünge göstermesinden de onların hemen yakın zamanda KY'ı terkedeceğide aşikardır.

Dört çekimden oluşan fotoğrafta oklarla arkaplan yıldızları işaretlenmiş ki KY çöplerinin konumunun nasıl değiştiği görülsün diye. Bu çekime ait hareketli gif görüntüsü için şu bağlantı adresine gidebilirsiniz; http://goo.gl/0Lqn50 Sevgilerimle...

ESA Rosetta OSIRIS 67P 20140910

Date: 19 June 2015
Satellite: Rosetta
Copyright: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA