NASA sayfalarında (http://goo.gl/hmnP8C) verilen bir habere göre ülkemizin dağ zirvelerinde bulunan buzulların kapladığı alanlar gittikçe küçüldü.

Bu bilimsel çalışmayı Ege Üniversitesinden Doğukan Doğu Yavaşlı ve ekibi gerçekleştirmiş. LandSat uydusunun 1972 yılından 2013 yılına kadar elde ettiği veriler uzaktan algılama yöntemi ile incelenmiş ve 1970 yılında 14 zirvedeki buzul alanı 25 kilometre kare iken 2013'de toplam 10.85 kilometre kareye düşmüş. Ayrıca beş zirvenin tepesinde bulunan buzullar tamamen yok olmuş. Ölçümleri daha duyarlı yapabilmek için araştırmacılar yüksek ayırma güçlü ticari uyduların da verilerini kullanmışlar.

Peki neden buzul alanları böyle dramatik bir şekilde küçüldü sorusunu soran araştırmacılar, zirvelerdeki yağış, bulutluluk oranı ve sıcaklık parametrelerine bakmışlar. İlk iki parametrede bir değişiklik yok iken sıcaklığın arttığını saptamışlar. Özellikle geceleyin ölçülen minimum sıcaklıkta bir artma olduğunu vurgulamışlar. Dolayısıyla zirvedeki buzul alanlarının kapladığı toplam alanın dramatik küçülmesini tepelerdeki sıcaklığın artması ile açıklamışlar. Sevgilerimle...